LGBTIQ&A: Šta raditi u slučaju zloupotrebe dejting aplikacija?

Piše: Darko Pandurević

Sekcija pravnih pitanja sa kojima se susreću LGBTI osobe u BiH ali i koja nam često pristižu zamišljena je kao prilika da se LGBTI osobe u BiH informišu o svojim pravima i obavezama. Možda će neka od pitanja u ovoj sekciji dati odgovor na ono što vas je interesovalo. Možda će vas inspirisati i ohrabriti da nam se obratite i tražite pomoć u vezi sa pitanjima koja imate, a možda ste već upoznati sa svim navedenim informacijama ali će vam barem dati do znanja da niste sami i da se mnoge LGBTI osobe poput vas suočavaju sa istim preprekama i problemima.

1. Razmijenio/la sam putem aplikacija za upoznavanje privatne slike i informacije sa kojima me ta osoba sada ucjenjuje i prijeti.

Ukoliko vam se desi ovakva situacija te se nađete u nekoj od sljedećih situacija:

  • Osoba vas ucjenjuje te traži novac ili neku materijalnu korist
  • od vas iznuđuje određene seksualne radnje,
  • prijeti vam

Sve ove radnje predstavljaju krivična djela koja je potrebno prijaviti policiji ili tužilaštvu. Poželjno je da sve slike, razgovore, tekstualne poruke i informacije o osobi dokumentujete kako biste ih mogli pokazati nadležnim osobama te olakšali istragu i pronalazak počinioca. Više o samoj proceduri i prijavljivanju kriminala iz online prostora je pisano u prošlom članku na sljedećem linku.

Jedan ovakav slučaj koji je imao uspješan epilog se desio upravo u BiH prije nekoliko godina. Počinitelji su putem aplikacije za upoznavanje Grindr stupali u kontakt sa gej muškarcima, dogovarali sastanke te ih pljačkali. Žrtve su slučajeve prijavili te su počinitelji uhvaćeni i dobili su višegodišnje zatvorske kazne.

Ovakvi slučajevi su posebno osjetljivi jer počinitelji ovakvih djela ciljaju na ranjivost LGBTI populacije, strah od izlaska u javnost sa svojom seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom, odnosno coming outa, nepovjerenje LGBTI osoba prema institucijama te manju vjerovatnost da će slučaj prijaviti. U prethodno navedenom uspješnom primjeru, žrtve su se javile i imale direktnu podršku aktivista i nevladinog sektora. Navedeni primjer ukazuje upravo na činjenicu da ukoliko ste LGBTI osoba, niste sami i bespomoćni.

2. Šta da radim u slučaju da uočim da neko koristi moje fotografije i lične podatke na aplikacijama za upoznavanje i dating ili društvenim mrežama?

Ovo djelovanje samo po sebi ne predstavlja krivično djelo u BiH. Tek ukoliko se na ovaj način vrše neke od radnji spoenute u prethodnom pitanju, lažno ugovaraju poslovi ili vrše neka druga krivična djela, onda je potrebno što prije kontaktirati policiju ili tužilaštvo.

Prilikom korištenja ovakvih aplikacija i društvenih mreža morate imati na umu da ste sa vlasnicima istih u procesu registracije prihvatili uslove korištenja gdje je sav sadržaj koji objavljujete pripada vlasnicima navedene platforme. Takav sadržaj je onda podložan da se dalje dijeli i šalje trećim licima. Ipak, sve navedene platforme veliku pažnju posvećuju zaštiti korisnika i njihove privatnost. Stoga, u ovakvim situacijama, prvo što je potrebno da učinite je da prijavite navedeni sadržaj, odnosno činjenicu da se neko predstavlja kao vi, vlasnicima platforme kako bi se uklonili navedeni nalozi i sadržaj. Sve platforme i aplikacije imaju lako dostupne sekcije za prijave i zloupotrebe korisnika u formi „report“ ili sličnih opcija.

3.Kako se mogu zaštiti od navedenih napada?

Kada govorimo o sigurnosti i zaštiti u online prostoru, prevencija je najbitnija. Vodite računa sa kim razgovarate, budite oprezni kome šaljete vaše slike i privatne informacije i podatke. Imajte na umu da sve što objavite na internetu, u najvećem broju slučajeva zauvijek ostaje na internetu. Ukoliko je neko koristio vaš identitet te lične podatke da našteti vašem ugledu i časti i stvori vam nematerijalnu štetu, možete angažovati i stručnu pomoć te tužiti osobu za naknadu štete, ipak, morate biti svjestan da to može biti dug i iscrpan proces, a da šteta po vas često više neće moći biti otklonjena i pored eventualne novčane naknade koja vam se dosudi.

Na internetu možete pronaći veliki broj vodiča i uputstava o cyber sigurnosti, kako da što bolje zaštitite svoje podatke, povećate sigurnost i prevenirate zloupotrebu od strane drugih te je ovako kratka forma nedostatna da ih sve pokrije.

Sve navedeno ne znači da ne trebate koristiti društvene mreže i dejting aplikacije već skreće pažnju na česte probleme i zloupotrebe sa kojima se možete susresti, kako se možete zaštiti i prevenirati štetu i osigurati sebi što ugodnije korištenje istih.

Pogledajte i Interaktivnu mapu za institucionalnu podršku LGBTI osoba Sarajevskog otvorenog centra u kojoj možete naći podatke o institucijama i kontaktima o kojim govorimo u ovoj sekciji.

Napomena: Ukoliko se nađete u sličnoj situaciji, imate dodatna pitanja u vezi navedenih tema ili vam se desila neka druga situacija kao LGBTI osobi u kojoj vam je potrebna podrška, pravna pomoć i savjet kontaktirajte Sarajevski otvoreni centar te kontakt za Pravno savjetovanje. Uvijek ste dobrodošli_e u naše kancelarije koje se nalaze na adresi: Sarajevski otvoreni centar – Čekaluša 16, 71000 Sarajevo. Takođe nam se možete obratiti na tel: 033/551-000 broj mobitela: 062/123-561 ili na mail: [email protected].