Konferencija ‘’Riječi koje su bitne: borba protiv govora mržnje u Bosni i Hercegovini’’ 23. jula u Sarajevu

Govor mržnje po bilo kojem osnovu svakodnevnica je u Bosni i Hercegovini. Osim u političkom diskursu, najviše je prisutan u medijskim sadržajima, posebno onim u online sferi, a izostanak sankcija šalje poruku građanima/kama kako je pozivanje na mržnju uobičajena pojava. Nedavno istraživanje koje je pokazalo kako od oktobra 2018. do oktobra 2020. nije postojao niti jedan dan bez govora mržnje u medijima u BiH, jedan je od brojnih pokazatelja koliko je potrebno hitno uspostaviti jače mehanizame za borbu protiv govora mržnje.

O ovoj temi razgovarat će se na konferenciji ‘’Riječi koje su bitne: borba protiv govora mržnje u Bosni i Hercegovini’’, koja će se održati 23. jula od 10 sati u hotelu Courtyard by Marriott u Sarajevu. Konferencija je dio projekta ‘’Borba protiv govora mržnje u Bosni i Hercegovini’’ Univerziteta Reading. Projekat podržava The Global Challenges Research Fund Velike Britanije.

U prvom panelu ‘’Govor mržnje kao naša svakodnevnica?’’ o relevantnim podacima, trendovima i prevalanci govora mržnje u BiH govorit će prof. dr Marija Lučić – Ćatić sa Univerziteta u Sarajevu. Branko Ćulibrk iz Centra za mlade KVART osvrnut će se na štetne efekte govora mržnje na ranjive zajednice, zagovaranje i druge napore u ovoj oblasti, dok će sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu, Adisa Zahiragić, govoriti o krivičnom gonjenju govora mržnje, slučajevima u praksi i trenutnim pravnim mogućnostima za gonjenje. Panel će moderirati Jozo Blažević, koordinator programa u Sarajevskom otvorenom centru.

Drugi panel bit će posvećen razgovoru o potrebnim društvenim, pravnim i javnopolitičkim akcijama u borbi protiv govora mržnje. U ulozi panelista_kinja bit će: Bekir Halilović iz udruženja Adopt Srebrenica; Vanja Ibrahimbegović iz Ureda Vijeća Evrope u sarajevu, te Nedim Kulenović, pravni ekspert iz misije OSCE-a u BiH. Moderatorica panela bit će Aida Malkić, operativna rukovoditeljica u Sarajevskom otvorenom centru.

Prisustvo na konferenciji trebate potvrditi na mail [email protected], uz napomenu iz kojeg grada dolazite, najkasnije do 19.07. do kraja radnog dana.

Agenda događaja možete pogledati ovdje.

Napomena: U skladu sa epidemiološkom situacijom, sve prostorne mjere distance i dezinfekcione mjere zaštite će biti ispoštovane.