Konferencija “Ka rodno nebinarnim jezičnim praksama” 22. septembra u Sarajevu

Sarajevski otvoreni centar vas poziva na konferenciju pod nazivom “Ka rodno nebinarnim jezičnim praksama” koja će se održati  22. septembra 2023. u Sarajevu u prostorijama tershouse-a (event space u ulici Kolodvorska 9).

Sarajevski otvoreni centar je 2023. godine krenuo u istraživanje jezika rodno nebinarnih (bezrodnih) i rodno fluidnih osoba te jezičnih praksi osoba koje se ne svrstavaju i odbijaju da ih se svrstava u isključivo muški ili ženski rod. Budući da rodno nebinarne osobe postoje, jezik mora adekvatno da reflektira tu činjenicu. Stvarnost je trenutno takva da rodno nebinarne osobe osjećaju nelagodu pri izražavanju na maternjem jeziku, jer su u njemu nevidljive i zato češće upotrebljavaju engleski jezik. U engleskom jeziku za rodno nebinarne osobe je uveliko prihvaćena i rodno neutralna zamjenica they/them, tako da osobe iz BiH radije govore na engleskom nego na svome primarnom jeziku. Osim toga, nebinarne osobe su prisutne u javnom diskursu, u medijima kao i na koricama književnih djela.

Zbog svega ovoga organizujemo konferenciju kako bismo čuli_e različite perspektive o rodno neutralnom jeziku i kako bismo ponudili_e neka rješenja koja mogu biti od pomoći medijima, prevoditeljskoj struci, nebinarnim osobama i svima ostalima. Radovi izloženi na konferenciji biće objavljeni u Zborniku, koji će predložiti leksičke i stilske smjernice nebinarnim osobama, ali i ljudima koji pišu, prevode, rade u medijima itd. Pristupi ovoj temi biće deskriptivan, fokusiran na jezičku stvarnost i stručni pristup, u smjeru nadogradnje dosadašnjih inkluzivni jezičnih praksi (rodno osjetljiv jezik) umjesto pokretanja jezičke revolucije.

Bilo bi nam zadovoljstvo ako biste učestvovali u konferenciji i doprinijeli kroz svoje učešće u dijalogu.

Agenda konferencije je dostupna ovdje.

Molimo vas da učešće na konferenciji potvrdite na e-mail: [email protected], najkasnije do 19. 9. 2023. godine do kraja radnog dana, kako bismo se kvalitetno i na vrijeme pobrinuli za sve detalje.

Za bilo kakva dodatna pitanja možete nas kontaktirati putem maila ([email protected]) ili telefona 033 551 000.