Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje apelira na medije i političke zvaničnike

LOGO za ADi koalicijaKoalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje osuđuje dodatno stvaranje atmosfere straha iznošenjem neprimjerenih izjava i prejudiciranjem dogadjaja visokih političkih zvaničnika iz BiH i regije, nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku kojeg je Tužilaštvo BiH okrakterisalo terorističkim.

Također, Koalicija apelira na sve medije da o ovoj osjetljivoj temi izvještavaju sa punom društvenom odgovornošću i da ne pristupaju događaju senzacionalistički. Apeliramo prije svega na online medije da uklone komentare koji sadrže govor mržnje i huškanje. Politički zvaničnici i analitičari kojima se daje medijski prostor ne bi smjeli širiti paniku i strah i na taj način manipulisati građanima.

Najpozvaniji da govore o ovom slučaju jeste policija i Tužilaštvo BiH i prejudiciranje događaja može biti samo štetno po sigurnost u BiH i policijsku istragu. Koalicija pozdravlja reakcije gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovica i glavnog imama u Zvorinku Mustafe ef. Muharemovića koji su osudili ovaj napad i pozvali građane na tolerantno ponašanje i da se uzdrže od govora mržnje.

S poštovanjem,
Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje

Asocijacija za demokratske inicijative
Centar za mlade KVART
Civil Rights Defenders
Fondacija CURE
Fondacija Mediacentar Sarajevo
Fondacija Istina, Pravda, Pomirenje
Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine
Otaharin
Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA)
Sarajevski otvoreni centar
Udruženje BH novinari
Vijeće za štampu BiH