Književno veče sa Bojanom Babićem

Evropski rezidencijalni program za književnike i književne prevoditelje Sarajevo 2011-2012.

Književno veče sa Bojanom Babićem
Moderator: Nenad Veličković
20. juni 2012, 19h
Sarajevo, Multimedijalni centar Mak
Alipašina 6a

Bojan Babić rođen je 5. juna 1977. godine u Beogradu. Još kao gimnazijalac, objavio je prvu knjigu kratkih priča Pli-pli. Nakon završetka studija, zaposlio se kao kopirajter, a tokom prethodne tri godine volonterski je učestvovao u radu Zavoda za evaluaciju i razvoj obrazovanja, u radu škole kreativnog pisanja Na trećem trgu, i kao gost predavač na književnoj radionici umetničke grupe Hop-la. Do sada je objavio 4 knjige proze i poezije, kao i jedno nezvanično izdanje. Saradnik je internet magazina e-novine, a bio je i jedan od predstavnika Srbije na međunarodnom festivalu kratke priče Kikinda short.

Njegove knjige su bile u najužem izboru za Brankovu, Ratkovićevu i Đura Đukanov nagradu, a 2011. godine dobio je stipendiju „Fonda Borislav Pekić“, jedinu književnu stipendiju u Srbiji, za sinopsis omnibus romana Devojčice, budite dobre.

Evropski rezidencijalni program za književnike i književne prevoditelje 2011-2012. zajednički je program Književne mreže TRADUKI i Sarajevskog otvorenog centra. Ideja programa jeste autorima/cama i prevoditeljima/cama pružiti mogućnost da mjesec dana intenzivno rade na svojim rukopisima, da se upoznaju sa društvenim i književnim prilikama u Bosni i Hercegovini, a da se istovremeno njihov književni i prevoditeljski rad predstavi bosanskohercegovačkoj publici. Sarajevo će naredne dvije godine biti domaćin velikom broju autora/ica iz cijele Evrope.