Klix.ba, 3.3.2014 – Popov-Momčinović: 8. mart je izgubio svoju društvenu relevanciju

zlata 8 mart_optU okviru ciklusa “Neko je rekao feminizam?” večeras je dr.sc. Zlatiborka Popov-Momčinović održala predavanje o temi “8. mart – Između izgubljene autentičnosti, nepodnošljive banalizacije i političke potencije”.

“Dan žena, 8.mart, je praznik koji je izgubio svoju društvenu relevanciju i sveden je na margine društvenih zbivanja”, rekla je u izjavi za Agenciju Fena Popov-Momčinović, koja je u predavanju ukazala na konstruktivizme koji osciliraju oko 8. martovske potencije s akcentom na socijalistički i post-socijalistički period i recentne interpretacije u kontekstu bh. društva”.

Kao primjer, navela je medije, “žena ima manje u medijskom prostoru na 8.mart iako je to navodno njihov dan“.

Na Dan žena, kako je istakla, koriste se i neke poštapalice, “slabiji spol, ljepša polovina, kojoj treba poklanjati ljubav i pažnju na taj dan”, što automatski znači da su žene marginalna grupa kojoj nešto treba pokloniti, iz čega se vidi taj konzervativni diskurs leži iza toga.

“Dan žena, 8.mart je izgubio te ljevičarske pozadine, jer je u svojoj biti on bio ljevičarski praznik, i služio je kao uspomena koja će simbolički da integriše više decenije borbe za ženska prava, posebno prava radnica koje su radile u nehumanim uvjetima u kapitalističkom sistemu”, istakla je.

Kada su u pitanju socijalističke zemlje, pojašnjava Popov-Momčinović, pošlo se najprije od toga da žene će postati ravnopravne tako što će zajedno sa muškarcima učestvovati u izgradnji nekog socijalističkog, saveznog, besklasnog društva, gdje će automatski biti riješeno pitanje te rodne ravnopravnosti.

Vremenom se ta revolucionarna oštrica izgubila i 8.mart je sveden na samo jedan u nizu praznika koji se slavi na jedan ritualan, isprazan, pseudo-ideološki način.

Naglašava da u zemljama koje su nekada bile socijalističke, vidi se otklon od nekadašnjeg načina interpretacije samog praznika.

“Prije toga je on bio shvaćen kao revolucionarni, borbeni praznik koji slavi doprinos žena u izgradnji novoga društva, da bi na kraju postao praznik kojim se „eto ženama poklanja neka pažnja, po cvjetić, po buketić, da se vidi da se u socijalizam uvukla ta konzumeristička logika koja je logika kapitalizma”, ističe Popov-Momčinović.

Podsjeća da je u UN-u Dan žena, 8.mart, priznat kao praznik, ali to je mač sa dvije oštrice jer žena uokvirena u taj neki liberalni diskurs, “koji prava shvaća da smo mi rođene sa pravima i da se za njih ne trebamo boriti“.

“No ono što je dobro, još od 60-tih godina djeluju feministkinje bilo da žive na zapadu ili na istoku, na neki način 8. mart doživljavaju kao svoj praznik, te postaju zagovornice ne samo 8.marta, nego svega onoga što je potrebno ženama, dan kada žene govore u svoje ime, izvode svoje performanse da se ne bi izgubili ono kreativno što taj praznik u sebi nosi”, rekla je dr.sc. Zlatiborka Popov-Momčinović .

Mišljenja je da različite rodne ideologije, bilo u formi pregovaranja oko roda ili upisivanja značenja u rod, su se kretale i oko sintagmi 8. marta, kao simbola onoga što tzv. rodna ravnopravnost jeste, odnosno treba da bude.

Budući da je na djelu svojevrsno simboličko poništavanje ovog praznika i redukcija prenapučenih značenja koje on nosi, Popov-Momčinović kaže da je potrebno sa stanovišta preispitivanja i prikazivanja njegovih smislova ukazati na njegov značaj, makar i od njega ostali samo talozi.

Predavanje je održano u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u Kampusu, a organizator predavanja je bio Sarajevski otvoreni centar.