KAMPANJA: Prepoznaj seksualno uznemiravanje!

Žene su od rane dobi nerijetko žrtve seksualnog uznemiravanja. Uznemiravanje se dešava u školi, na ulici, na poslu, u javnom gradskom prevozu, u kući, na koncertima, u pozorištu.

Stoga, kada nam neko na ulici kaže “Jesi dobra”, to nije kompliment, to kod žena izaziva strah, poniženje i nelagodu. Kada neko donosi zaključke na osnovu našeg izgleda, plašimo se od onoga što bi moglo uslijediti. Kada u javnom gradskom prevozu dodiruju naše tijelo, osjećamo se poniženo i uznemireno.

Ovo su neki od mnogih oblika seksualnog uznemiravanja. Od 29. novembra do 13. decembra 2017, a u okviru Globalne kampanje povodom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, Sarajevski otvoreni centar postavlja u javni prostor kampanju simboličnog naziva: Prepoznaj seksualno uznemiravanje. Kampanja će biti vidljiva na više lokacija u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjaluci. Ovom kampanjom želimo poslati poruku počiniteljima ovih djela koja to ponašanja predstavljaju seksualno uznemiravanje, te da je seksualno uznemiravanje zabranjeno zakonom. Također želimo ukazati da ujedno budi i osjećaj prestrašenosti, poniženja i nelagode kod žena!

Bilbord kampanja se realizira uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).