Ka rodno nebinarnim jezičkim praksama – zbornik radova

Sarajevski otvoreni centar je 2023. godine krenuo u istraživanje jezika rodno nebinarnih (bezrodnih) i rodno fluidnih osoba te jezičnih praksi osoba koje se ne svrstavaju i odbijaju da ih se svrstava u isključivo muški ili ženski rod. Kao rezultat ovog istraživanja nastao je zbornik koji okuplja radove predstavljene na konferenciji “Ka rodno nebinarnim jezičkim praksama” održanoj u Sarajevu 22. septembra 2023.

Zbornik je podijeljen u tri dijela. Prvi dio zahvaća perspektivu nebinarnih osoba i njihovog doživljaja jezika, drugi dio iz akademske perspektive nudi stručne i pregledne radove iz oblasti lingvistike dok treći dio donosi primjere iz prakse kroz probleme u prevođenju, analizu medija, ali i leksičke i stilske smjernice za korištenje rodno neutralnog jezika.

Zbornik je namijenjen nebinarnim osobama, onima koji pišu, prevode, rade u medijima, kao i svima drugima koje želi saznati nešto o rodnoj nebinarnosti i inkluzivnim jezičkim obrascima.

Autorski tim: Amela Šehović, Admir Alex Adilović, Alex B., Amar Bašić, Džana Zahirović, Mušinović E., Emir Muhić, Ivan Šunjić, Jasmina Čaušević, Zenaida Karavdić

Uredništvo: Jasmina Čaušević, Amar Bašić i Matej Vrebac

Publikaciju na BHS jeziku preuzmite ovdje ili je prelistajte putem interaktivnog linka ovdje.

Rad na ovom istraživanju i zborniku, kroz projekat core funding, podržala je Vlada Kanade – Equality Fund.