Javni poziv za autora/icu analize postojećih odredbi o govoru mržnje u Republici Srpskoj

*Napomena: rok za prijave je produžen do 10. maja 2024.*

Sarajevski otvoreni centar (u daljem tekstu: SOC) raspisuje

JAVNI POZIV

kojim traži autora/icu analize provođenja postojećih odredbi o govoru mržnje u Republici Srpskoj u okviru projekta Suprotstavljanje nasilju i govoru mržnje u online prostoru nad LGBTI+ osobama u BiH kojeg provodi uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE).

POZADINA

Krivično djelo poticanja na mržnju i nasilje, odnosno govor mržnje, regulisano je drugačije u Krivičnom zakoniku Republike Srpske (KZ RS), nego u krivičnim zakonima Federacije BiH (KZ FBiH) i Brčko distrikta. Javno izazivanje i podsticanje na nasilje i mržnju u RS-u zabranjeno je na osnovu nacionalne, rasne, vjerske ili etničke pripadnosti, boje kože, pola, seksualnog opredjeljenja, invaliditeta, rodnog identiteta, porijekla ili kakvih drugih osobina, dok je ono u FBiH i BD-u ograničeno isključivo na izazivanje netrpeljivosti i mržnje na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi. Iako je ovo krivično djelo dijelom krivičnog zakona od 2016. godine, prema dosadašnjim podacima i informacijama koje imamo iz programa dokumentacije slučajeva kršenja ljudskih prava LGBTI osoba, veoma je niska stopa procesuiranja ovih vrsta krivičnih djela. Zbog nedostatka potpunih i službenih podataka, potrebno je istražiti praksu provođenja postojećih odredbi o govoru mržnje u Republici Srpskoj, s posebnim naglaskom na broj slučajeva, način procesuiranja i ishode krivičnih procesa poticanja na mržnju i nasilje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

PERIOD ANGAŽMANA: Od 3. maja do 28. juni 2024.

OPIS POSLOVA

REZULTAT:
Objavljena publikacija u vidu analize provođenja postojećih odredbi o govoru mržnje u Republici Srpskoj.

ZADACI:

  • kreiranje metodologije za provedbu analize
  • istraživanje prakse provođenja postojećih odredbi o govoru mržnje u Republici Srpskoj, s posebnim naglaskom na broj slučajeva, način procesuiranja i ishode krivičnih procesa poticanja na mržnju i nasilje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.
  • pisanje dokumenta analize
  • redovna komunikacija s programski koordinatorom SOC-a u pogledu procesa rada i dostavljanja finalnog proizvoda

ROKOVI

  • od 10. 5. 2024. do 13. 5. 2024. razvijanje metodologije u skladu s gore navedenim zadacima
  • od 13. 5. 2024. do 30. 6. sprovođenje analize te kompiliranje nalaza i rezultata
  • 5. 6. 2024. finalni rok za dostavljanje konačnog teksta analize

Napomena: SOC će s autorom/icom analize naknadno, nakon odabira i zaključenja Ugovora, dogovoriti dodatne rokove za dostavljanje nacrta tekstova gore navedenih zadataka, pregled i odobrenje istih kako bi u svakom slučaju imali finalne dokumente do gore navedenih datuma.

POTREBNE VJEŠTINE

  • Autor/ica mora imati razvijene analitičke sposobnosti i iskustvo u analizi i kompiliranju podataka.
  • Autor/ica mora biti dobro poznavati pravni sistem BiH te biti upoznat/a s ljudskim pravima LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini, odnosno s njihovim položajem.

Molimo Vas da Vašu biografiju, motivaciono pismo i finansijsku ponudu dostavite na [email protected], najkasnije do 2. maja 2024. godine (12:00h) s naznačenim „Prijava za autora_icu analize odredbi govora mržnje u RS“ u predmetu mejla.