Izložba Sarajevskog otvorenog centra “Maske su za ormar” putuje van granica BiH

cgi izlozba i tribinaPrije tri godine, Sarajevski otvoreni centar je odlučio obilježiti Međunarodni coming out dan interaktivnom izložbom Maske su za ormar. Ideja obilježavanja ovog dana jeste podizanje svijesti, kroz vidljivost u javnosti, o pravima, potrebama i problemima LGBTI osoba, te osnaživanje LGBTI osoba da svoje identitete i ljubav slobodno žive. Svijest, osnaživanje i vidljivost se mogu podstaći na brojne načine, a Sarajevski otvoreni centar je to uradio kroz umjetnost.

Ova izložba je, pored Sarajeva, bila izložena iste godine u Mostaru, te 2015. godine i u Banjaluci. Ove godine nam je izuzetno drago da će izložba biti postavljena i van granica BiH, u Hrvatskoj.

U sklopu obilježavanja 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, Centar za građanske inicijative Poreč, 2. maja u 18h organizuje tribinu i izložbu. Na tribini pod nazivom Koliko dugo možeš biti u ormaru prije no što ti ponestane kisika? će biti govora o tome koliko je Istra LGBT friendly, da li postoji potreba za organizovanjem prajda u Istri, kolika je (ne)vidljivost LGBT osoba, te da li je sigurno biti aut. Na tribini će govoriti Ana Brakus, urednica portala Libela.org, Lejla Huremovic, koordinatorica programa u Sarajevskom otvorenom centru i Matea Popov, psihologinja u Ženskoj sobi – Centru za seksualna prava iz Zagreba. Tribinu će moderirati Nataša Vajagić, programska koordinatorica za ženska i LGBT ljudska prava u Centru za građanske inicijative Poreč.

Izložba će biti otvorena 2. maja u 18h, a moći će se pogledati do 7. maja, od 17 do 20h, u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Poreču.

Izložba se sastoji od 20 maski, koje su radili Amina Šečić i Domagoj Dudjak, studentica i student Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, a smještene su u prostoru i u ormaru. Bit će izloženo i 20 fotografija autorice Lejle Huremović. Posjetiteljice i posjetitelji izložbe moći će da uđu u ormar i osjete klaustrofobičnost skrivanja kroz audio zapise LGBTI osoba i njihovog osjećaja prikrivanja identiteta.

Izložbom se želi skrenuti pažnja na višeslojnu tjeskobu življenja pod maskom skrivanja sopstvene seksualne orijentacije, rodnih i spolnih identiteta.

Ukoliko vas put tokom prvomajskih praznika navede u Istru, nemojte propustiti da pogledate izložbu.