Izložba povodom 11. oktobra, Međunarodnog Coming out dana – Maske su za ormar

MASKE plakatKontekst
11. oktobra 1988. u Washingtonu prvi put je obilježen Coming out dan, tako što je oko pola milijuna LGBT osoba učestvovalo na demonstracijama tražeći jednaka prava. Coming out dan jeste dan izlaska iz ormara stida i skrivanja svog rodnog i seksualnog identiteta. Ovaj dan se već 22 godine obilježava širom svijeta kroz aktivističke intervencije u javnom prostoru.

Ideja
Ideja obilježavanja ovog dana jeste podizanje svijesti, kroz vidljivost u javnosti, o pravima, potrebama i problemima LGBT osoba, te osnaživanje LGBT osoba da svoje identitete i ljubav slobodno žive. Svijest, osnaživanje i vidljivost se mogu podstaći na brojne načine, a Sarajevski otvoreni centar se ove godine odlučio da to uradi kroz umjetnost.

Izložba
Ove godine, Coming out dan obilježićemo interaktivnom izložbom Maske su za ormar, koja se sastoji od 20 maski smještenih u prostoru i u ormanu, 20 fotografija, 20 intimnih zapisa o osjećaju prikrivanja svojih identiteta, te ormara u koji će posjetiteljice i posjetitelji izložbe moći da uđu i osjete klaustrofobičnost skrivanja kroz audio zapise koje će moći čuti. Izložbom želimo da skrenemo pažnju na višeslojnu teskobu življenja pod maskom skrivanja sopstvene seksualnosti ili rodnih i spolnih identiteta.

Mjesto
Izložba će biti otvorena 09. oktobra/listopada 2013. godine u 18h u prostoru Art kina Kriterion (Obala Kulina bana 2).