Istražite ucjenjivače: stvarna i pretpostavljena seksualna orijentacija nisu adekvatan razlog davanja i prihvatanja ostavke

Sarajevski otvoreni centar poziva relevantna pravosudna tijela da pokrenu istragu o ucjenama koje su bile usmjerene na PDP-ovog odbornika u Skupštini Banje Luke Ivana Begića, a koje po našim saznanjima imaju i elemente krivičnog djela motiviranog predrasudama po osnovu (pretpostavljene) seksualne orijentacije. Odbornik Begić je posebno targetiran zbog sadržaja snimka, i oni koji su ga ucjenjivali su računali na njegovu ranjivost, koja je rezultirala njegovom ostavkom.

Početkom naredne sedmice, uputit ćemo dopise vrhu političke stranke PDP kojem želimo poručiti da trebaju pružiti jasnu podršku svojim članovima/cama i jasno kažu da stoje iza svojih članova/ica bez obzira na (pretpostavljenu) seksualnu orijentaciju, da ne prihvate ostavku ukoliko je ona samo motivirana činjenicom drugačije (pretpostavljene) seksualne orijentacije, te uputiti jasan zahtjev Tužilaštvu da pokrene istragu u ovom slučaju. Na taj način bi institucije i politička stranka poslali i jasnu poruku da niko ne treba biti ranjiv samo zbog svoje (pretpostavljene) seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika, a PDP bi se odmakao od narativa političara iz iste partije koji je ranije bio usmjeren protiv LGBTI osoba, a koji je na kraju oštetio i samu političku stranku. Efikasna i hitra reakcija Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci je neophodna pogotovo, sada, kada je već nastala neželjena posljedica.

Iako možemo razumjeti ostavku osobe koja je u političkom životu pod velikim pritiskom ucjene, smatramo da nema razloga da Ivan Begić podnese ostavku niti da ona bude prihvaćena u stranci jer (pretpostavljena) seksualna orijentacija, rodni identitet, i seksualna ponašanja vezana sa ovim identitetima nisu niti trebaju biti razlog za sram i povlačenje iz političkog i javnog života. Sram može i treba biti samo na strani onih koji ove identitete i vezana ponašanja koriste za ucjenu i počinjenje krivičnih djela.

Sarajevski otvoreni centar je na raspolaganju svim LGBTI osobama za pravnu, psihosocijalnu i druge vrsta podrške, te tako i Ivanu Begiću ukoliko mu je potrebna bilo koja vrsta navedene podrške.