Info sesija za novinarke_e: Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, IDAHO 2013

usaid baner

Poziv novinarkama_ima na drugu Info sesiju o LGBT temama

Tema:

IDAHO 2013 – Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Sarajevski otvoreni centar i Internews pozivaju sve novinarke i novinare na drugu Info sesiju o LGBT temama koja će se održati u Sarajevu, 17.05.2013. (petak) u 12h u prostorijama kina Meeting point, ul. Hamdije Kreševljakovića 13. Info sesija je dio medijskog projekta koji realizujemo u saradnji sa Internewsom. Tokom ove godine održat ćemo osam info sesija.

Cilj info sesija je pružanje osnovnih informacija vezanih za prava i kulturu LGBT osoba, kao i upoznavanje sa korektnom terminologijom, te postizanjem profesionalnog i etičkog izvještavanja. U toku osam sesija novinarke i novinari će imati priliku razgovarati sa gostima i gošćama kako iz regije tako i iz BiH koji_e se bave LGBT temama kroz teoriju, praksu i aktivizam.

Na drugoj info sesiji ćemo razgovarati o Međunarodnom danu borbe protiv homofobije i transfobije na kojoj će biti prestavljenja medijska kampanja Sarajevskog otvorenog centra IDAHO 2013 – Neka ljubi ko god koga hoće, godišnji izvještaj o stanju prava LGBT osoba u BiH u 2012. godini – Rozi izvještaj, te Konkurs za profesionalno i etičko izvještavanje o LGBT osobama i temama u BiH.

logo_IDAHO

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 17. maja 1990. godine uklonila homoseksualnost sa liste duševnih bolesti. Od tad se svake godine 17. maj obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Na međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije ističe se da je homofobija štetna i da mora biti razorena u svojoj logici i protiv nje se treba otvoreno boriti.

Panelistice druge info sesije su: Marina Milković (Zagreb Pride Udruženje), Mariña Barreiro i Lejla Huremović (Sarajevski otvoreni centar).

Dobrodošli ste da postavite pitanja i dobijete odgovore na ista.