IDAHO 2013


logo_IDAHO1

MEDIJSKA KAMPANJA NEKA LJUBI KO GOD KOGA HOĆE!

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije – IDAHO 2013

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 17. maja 1990. godine uklonila homoseksualnost sa liste duševnih bolesti. Od tad se svake godine 17. maj obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije ističe se da je homofobija štetna i mora biti razorena u svojoj logici i protiv nje se treba otvoreno boriti.

Sarajevski otvoreni centar ove godine po prvi put organizuje medijsku kampanju povodom IDAHO dana.

Kampanja pod nazivom Neka ljubi ko god koga hoće! ima za cilj da podigne vidljivost problema sa kojim se LGBT osobe suočavaju. Homofobija i transfobija su na zabrinjavajuće visokom nivou u BiH i putem ove kampanje želimo da ukažemo na ovaj problem te da doprinesemo njenom smanjenju. Homofobija i transfobija je prisutna u školstvu, na radnom mjestu, na ulici, u medijima, i putem podizanja svijesti javnosti i ostalim aktivnostima, koje radi Sarajevski otvoreni centar, želimo da radimo na njenom smanjenju.

Ova kampanja je samo početak rada na suzbijanju homofobije i transfobije, odnosno diskriminacije i nasilja koje se svakodnevno dešava LGBT osobama.

Kampanju će medijski pokriti portali radiosarajevo.ba i lgbt-prava.ba, te radio stanice Radio Sarajevo i radio Balkan Banja Luka. Kampanja počinje 13. maja i trajat će do 19. maja. Kroz audio i video poruke poznatih osoba iz bh. društva želimo da uvedemo teme o pravima LGBT osoba u medijski prostor, te da ih na taj način približimo široj javnosti i prenesemo poruku: Neka ljubi ko god koga hoće!

Pored bh. poznatih ličnosti kampanju su podržale i mnoge osobe na međunarodnom nivou, kao što je pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, Ivan Šimonović, zastupnica u Evropskom parlamentu Marije Cornelissen, Vijeće Evrope i drugi.

Također, kao dio kampanje, bit će organizovana Info sesija sa novinarima_kama na kojoj će biti i gošća iz Hrvatske, Marina Milković, članica Zagreb Pride Udruženja i suvoditeljica Queer2queer radionica u Zagrebu. Na info sesiji će biti predstavljena kampanja, te će se razgovarati generalno o homofobiji i transfobiji u BiH i regiji. Predstavit ćemo i konkurs za novinare_ke, koji smo raspisali za profesionalno i etičko izvještavanje o LGBT temama. U subotu će biti organizovana radionica za LGBT osobe o Coming outu, te diskusija o LGBT aktivizmu u regiji.

About the media campaign for IDAHO 2013 read here.

……………………………………………………………………………………………………………

Dan 6.

Björn van Roozendaal, ILGA Europe

GORDAN BOSANAC, Centar za mirovne studije, Zagreb


Dan 5.

PATRICK S. MOON, ambasador SAD-a u BiH

BELA TARR, mađarski filmski režiser


Podrška iz New Yorka

Senka i Juanita

Dan 4.

ROMAN KUHAR, istraživač, Mirovni inštitut u Ljubljani

GUS VAN SANT, američli filmski režiser

IVAN SIMUNOVIĆ, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava

Dan 3.

MONA MURATOVIĆ, glumica

LABRIS, organizacija za lezbejska ljudska prava Beograd

ULRIKE LUNACEK I MICHAEL CASHMAN, kopredsjednica i kopredsjednik intergrupe Evropskog parlamenta

Dan 2.

PREDRAG KOJOVIĆ, političar

MARIJE CORNELISSEN, zastupnica u Evropskom parlamentu

NENAND VELIČKOVIĆ, književnik i profesor

Dan 1.

Mary Ann Hennessey, šefica ureda Vijeća Evrope u BiH

SRĐAN VULETIĆ, reditelj i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu

DUŠKA JURIŠIĆ, novinarka