Građanskim aktivizmom uspješno promjenjeni formulari za popis stanovništva

Građanskim aktivizmom uspješno promjenjeni formulari za popis stanovništva


Nakon višemjesečnih zagovaranja izmjena u popisnici kako bi se osigurala sloboda izjašnjavanja o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, kao i o maternjem jeziku, Agencija za statistiku BiH je najavila da će formular biti promijenjen. Koalicija 143 se nada da će ovo građanima pružiti priliku za samoizjašnjavanje, a ne za uklapanje u unaprijed određene uloge koje bosanskohercegovački politički čelnici žele da im dodijele.

Inicijativa za slobodu izjašnjavanja, koja uključuje 42 organizacije civilnog društva i 1260 članova i članica, vršila je pritisak kako bi se planirani izgled popisnice promijenio, te kako bi se građani i građanke mogli sami izjasniti po pitanju sve tri kategorije. Većina članica Koalicije 143 bila je dio Inicijative.

Nakon što su bosanskohercegovački aktivisti i aktivistkinje istakli nedostatke planiranog izgleda popisnice, taj je problem privukao pažnju Vijeća Evrope, Evropske posmatračke misije, članova Evropskog parlamenta i međunarodne nevladine organizacije Human Rights Watch.

Probni popis će se održati u oktobru, a Inicijativa će i dalje budno pratiti ovaj proces, kako bi se otklonili svi problemi prije popisa 2013. godine. Međutim, Inicijativa još uvijek smatra popisnicu problematičnom.

Koalicija 143 je zadovoljna što se građanskom upornošću vlast uspjela prisiliti na reagovanje kada su problemi u pitanju. Koalicija se nada da će uspjeh ove inicijative poslužiti kako bi se ohrabrio organizirani građanski aktivizam na drugim neriješenim pitanjima.

Koalicija 143 nastala je iz potrebe da u komplikovanom bosanskohercegovačkom institucionalnom uređenju vlast približi narodu i učini je odgovornijom prema građanima/kama zagovarajući jasnije, transparentnije i efikasnije primjere upravljanja državom u svim njenim segmentima.

Koaliciju 143 čine slijedeće organizacije: UNSA Geto, Oštra Nula i Transparency International BiH (Banja Luka); Centar za građansku suradnju (Livno); Nansen Dialogue Centre (Mostar); Alternativni Klub (Trebinje); Biro za ljudska prava i Revolt (Tuzla); Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije,Akcija Građana, Centar za ljudska prava, Centar za zastupanje građanskih interesa, Zašto Ne, Pokret DOSTA!, Sarajevski otvoreni centar, Cure i Crvena (Sarajevo).