Govor mržnje ponovo u bh. javnom prostoru

Koalicija drugi pokusajKoalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje oštro osuđuje nove slučajeve govora mržnje u javnom prostoru  i neaktivnost nadležnih institucija na njegovom adekvatnom suzbijanju i sankcionisanju.

U nedjelju, 8.12. 2013. portal www.klix.ba objavio je vijest o brutalnom prebijanju Mehmeda Mujića, predsednika udruženja ”Evropski put Roma”. Komentari koji su se našli ispod pomenute vijesti su žalosni i nevjerovatni primjeri govora mržnje spram romske zajednice u BiH, koji su nedopustivi u javnom prostoru.Komentar poput ”Cigane tjerati sami sebi da kopaju grob, pa ih onda čekićima udarati u glavu,a zatim slijedeceg natjerati da zakopa predhodnog, i tako ukrug …” ili ‘‘ubij ubij ubij cigana” su nedopustivi za medij koji važi za jedan od prominentnijih i najčitanijih u bh. javnosti.

Pozivamo uredništvo portala da ukloni problematične komentare i zabrani pristup korisnicima koji takve komentare postuju, jer će jedino tako postupiti u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima, kao i zakonima BiH, te nadležne institucije da procesuiraju ovakvu grubu povredu krivičnog zakonodavstva BiH i spriječe dalje izazivanje, huškanje i poticanje na mržnju i netrpeljivost prema Romima.

Također, ukazujemo na tekst Fatmira Alispahića, preuzetog sa njegovog bloga  i objavljenog na portalu www.prometej.ba, pod nazivom „Fatmirovih 10 tačaka“. Rečenice poput:

”Ko zna gdje su sve još kršćani na početku decembra isturili šarenilo svojih blagdana, koji će uslijediti tri sedmice kasnije. Zašto to čine? Pa mogli su čitavu godinu držati upaljene lampice, u slavu Božića! Nije li po srijedi neka golema frustracija, neko ćeranje inada, goli primitivizam kojim se nastoji muslimanima poručiti: evo nas, žmigamo, hristujemo i isusujemo, vama pod nosom, pa crknite od muke?”
”Dakako, priznajem ljudska prava i ateista, i homoseksualaca, i alkoholičara, i svinjojeda, i komunista, ali ih ne mogu stavljati u istu ravan s ljudima koji vjeruju u Boga. ”

moraju biti sankcionisane. S obzirom na to da ovo nije prvi put da Fatmir Alispahić širi i huška na mržnju i nasilje protiv drugih etničkih i vjerskih zajednica i manjinskih grupa, zahtjevamo od nadležnih organa da procesuiraju ove primjere izazivanja mržnje, te da pokrenu istragu protiv Alispahića  i odgovorno reaguju u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije BiH, kao i Krivičnim zakonom Federacije BiH. 

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje