Foto-osvrt na prvu generaciju Feminističke škole Žarana Papić

Dok razmišljate da li da se prijavite na ovogodišnju Feminističku školu, pročitajte šta su o Školi rekle prošlogodišnje polaznice/i i pogledajte galeriju fotografija – od svečanog otvaranja Škole, preko predavanja i druženja tokom 6 meseci, protestne akcije ispred Parlamenta Federacije BiH, ekskurzije i promocije naše zajedničke knjige u Tuzli, do svečane proslave završetka Škole.

Želim da pohvalim ideju i koncept jer smo kroz ova dva semestra uspjeli da se povežemo u funkcionalnu grupu, koja na najkreativniji način usmjerava svoje različistosti u predivnu priču, koje smo svi dio.

Škola je bila potpuno novo iskustvo za mene koje bih toplo preporučila svim poznanicama i poznanicima. U nekim periodima je bilo zahtjevno pratiti predavanja s obzirom na nedovoljno predznanje koje imam. Pripremljeni materijal, predavačice i predavači, organizatori… sve je bilo odlično.

Nakon godinu dana divnog druženja, ostaje mi da pohvalim cjelokupan tim Feminističke škole i da vam se zahvalim za predivno druženje i učenje koje ne samo da je bilo edukativnog nego, po mene, i inspirirajućeg i motivirajućeg karaktera.

Svakome bih preporučila da se prijavi za školu jer će dobiti zaista jedinstven uvid u problematiku na relaciji ‘savremena žena-društvo-emancipacija’, te usvojiti novi način promišljanja o ravnopravnosti spolova u BiH.

Definitivno, Škola me je na ličnom nivou upoznala sa velikim brojem autora/ica, navela na novo razmišljanje o mnogobrojnim  temama u vezi kojih sam do Škole mislila da imam izgrađene stavove a na profesionalnom nivou sam imala priliku da se upoznam sa ljudima koji dijele moja interesovanja i / ili rade u istom polju. Na profesionalnom nivou ono što mi je bilo od posebnog značaja je modul Država, zakon i ravnopravnost koji mi je iskristalizovao mnoge nejasnoće.  Bilo bi dobro ako bi se mogla snimati predavanja, ne za redovno praćenje nastave jer je učešće u diskusiji jedna od najvrednijih stvari koje škola nudi, nego za ona predavanja koja se iz opravdanih razloga propuste.

Škola je bila predivno iskustvo i vrlo sam zahvalna na prilici da sudjelujem u njenom radu. Eventualno malo strogoće i discipline bi možda trebalo uvesti, mada smo svi odrasli/e.