Festival Merlinka u Tuzli, 7. i 8. mart

merlinkaU Tuzli, 7. i 8. marta održati će se festival queer filma „Merlinka“ u Caffe Galeriji Bunt. Ovaj festival se u gradu održava drugi put u organizaciji Tuzlanske Alijanse Nezavisnih Kvir Aktivistkinja (TANKA). “Merlinka” je prvi put organizovan u decembru 2009. godine u Beogradu sa idejom da promoviše filmske naslove koji se bave LGBT tematikom, a koji rijetko kad dođu do domaće filmske publike.

Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika “Marble Ass”, koji je i otvorio prvi festival.

Festivalom nastojimo pružiti malo drugačiji sadržaj tuzlanskoj publici. Kroz kulturno-umjetnički sadržaj želimo posjetiteljima i posjetiteljkama približiti tematiku ljudskih prava, koja su nerijetko okarakterisana kao „posebna“ prava kada su u pitanju žene i LGBT populacija.

U okviru dva dana festivala biti će prikazana 3 filma. Prvog dana, 7. marta u 19 sati, festival otvara film pod nazivom „O Susan Sontag“, koji se intimno bavi životom žene koja je zahvaljujući svom obrazovanju, strasti i aktivizmu postala jedna od najuticajnijih književnih, političkih i feminističkih ikona svoje generacije. Nakon filma prisutnie mogu uživati na partiju na kojem će se za muziku pobrinuti Erocki Program i DJ Halal & Haram.

Drugi dan će biti prikazani filmovi „Krug“ i „52 utorka“. Prvi film, koji će biti prikazan u terminu od 13h, govori o Cirihu sredinom pedesetih godina prošlog vijeka. Prati ljubavnu priču gej para, mladog nastavnika Ernst Ostertaga i transvestitske zvijezde Rebija Rapa. Ernest postaje član gej organizacije Der Krajs, čiji je rad također predstavljen u filmu.

U terminu od 15:30h biti će prikazan film „52 utorka“ koji prati život šesnaestogodišnje Bili koja mora naglo da se osamostali kada joj majka otkrije da planira da promijeni spol, što dovodi do toga da provode vrijeme zajedno samo utorkom popodne. Film je emotivna priča o željama, odgovornostima, prilagođavanju i transformaciji.

Drugi dan festivala će biti obilježen i osmomartovskom izložbom pod nazivom „XXL“.

Festival se realizuje uz podršku i pomoć Sarajevskog otvorenog centra i Caffe Galerije Bunt.