Novi festival Kvirhana prvi put u Sarajevu od 25. do 27. juna!

Sljedeći vikend u Sarajevu nas očekuje novi festival queer (LGBTIQ) umjetnosti Kvirhana koji će se održati na dvije lokacije: bašta Zemaljskog muzeja BiH i Džipsi Džipsi.

Sarajevski otvoreni centar i Tuzlanski otvoreni centar organizuju novi festival queer umjetnosti pod nazivom Kvirhana u Sarajevu od 25. do 27. juna, i u Tuzli 2. i 3. jula.

Naziv Kvirhana nastao je od riječi kvir (queer) koja predstavlja sveobuhvatan pojam za LGBTIQ zajednicu, te riječi han, koja u b/h/s jeziku označava gostionicu, utočište za putnike, svratište.

U Bosni i Hercegovini rijetki su prostori u kojima LGBTIQ+ osobe mogu autentično i istovremeno biti ono što jesu i biti prihvaćeni_e. Festivalom Kvirhana želimo kreirati prostor gdje će kvir osobe ne samo biti ono što zaista jesu, nego i slaviti svoje identitete. Iako je Kvirhana primarno siguran i slavljenički prostor za lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i kvir osobe, ona je i mjesto susreta i slobode za sve one koji podržavaju LGBTIQ+ osobe ili propituju ustaljene norme vezane za spol, rod i seksualnost. Kvirhana je mjesto za sve one kojima su ljubav, podrška, otvorenost i autentičnost prava mjera odnosa prema drugima.

Otvorenje festivala bit će u bašti Zemaljskog muzeja u petak od 17.30 sati, a program će otvoriti film ”Ja bi’ da to imam doma” koji su režirali Ana Opalić i Noah Kraljević. Nakon toga planiran je koktel i patry uz DJ YNGOD, a od 21.30 nastupit će mlada trap-rap muzičarka Muha.

Drugi i treći dan festival se seli u Džipsi Džipsi. U subotu u 13 sati program će početi izložbom portreta roditelja LGBTIQ djece ”Volim te bez ali”, autora Benjamina Strike, a nastaviti panel diskusijom ”Ljubav tebi, meni i nama” koju će moderirati Delila Hasanbegović-Vukas. Nakon toga, tri sata su rezervisana za dva filma: ”Transformistas” i ”Transkids”.

Noćni program otvorit će drag nastup kolektiva drag umjetnica_ka Dragoslavia, a nastaviti DJ Anja The Batman.

Program posljednjeg dana festivala počet će u 11 sati sa Spoken Poetry performansom. Od 12 sati prikazat će se film Ade Hasanovića ”Nek’ je što šarenije” o prvoj bh. povorci ponosa, a zatim film ”Uferfrauen” koji prikazuje šest protagonista koji su živjeli u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici.

Od 15 sati Darko Pandurević moderirat će panel diskusiju ”Koraci do slobode ljubavi” o istospolnim partnerstvima. Nakon toga, ekipa iz Tuzlanskog otvorenog centra promovisat će knjigu “Pričam ti u duginim bojama: Životne priče queer osoba” a promociju će moderirati Dina Bajraktarević.

Kvirhana će biti zatvorena What's Cooking radionicom i svirkom Esme Numanović.

Tema ovogodišnje Kvirhane ‘’Tamo gdje je porodica’’ odabrana je zbog činjenice da su mnoge LGBTIQ osobe odbačene od strane svojih porodica zbog svoje seksualnosti i/ili rodnog identiteta, te su drugu porodicu pronašle u LGBTIQ zajednici. Organizatori_ce žele poslati poruku o važnosti podrške roditelja koji prihvataju svoju LGBTIQ djecu, al i da će LGBTIQ zajednica uvijek biti tu za one koji nemaju tu sreću.

U skladu sa epidemiološkim mjerama, broj prisutnih na događajima u okviru festivala biti ograničen na sto osoba u jednom trenutku.

Cijeli program možete pogledati ovdje.