Diskusija o pravima trans* osoba, 28.06.2013.

trans_zastavaSarajevski otvoreni centar povodom Međunarodnog dana ponosa organizuje diskusiju na temu: Prava trans* osoba u regiji, koja će se održati 28. 06. 2013. godine (petak) u bašti kafića FISkultura sa početkom u 19h, uz podršku Civil Rights Defenders.

Gost_šća diskusije su Kristian Randelović iz Centra za promociju LGBTIQ prava, Gayten-LGBT i Jelena Simić, pravnica. Diskusiju ce moderirati Saša Gavric iz Sarajevskog otvorenog centra.

Na diskusiji će se razgovarati o specifičnostima trans* aktivizma u regiji, o iskustvima u radu udruženja Gayten-LGBT, pravnim dimenzijama, te saradnji sa državnim institucijama.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže na diskusiji.

Kristian Randelović je aktivista koji već 16 godina sarađuje sa Beogradskim timom za rodnu disforiju. Od 2006. godine radi kao savjetnik transeksualnih osoba i kao volonter na LGBT SOS telefonu u organizaciji Gayten-LGBT. U okviru organizacije osniva i koordinira prvu grupu samopodrške za trans* osobe. Ovo je prva grupa za trans* osobe na Balkanu. Svojim radom i angažmanom doprinio je osnivanju sličnih programa za trans* osobe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori. Učestvovao je u kreiranju prvog web sajta koji se bavi trans* tematikom u zemljama nekadašnje Jugoslavije (www.transserbia.org). Angažovan je i u grupi koja radi na formiranju novog prijedloga zakonske regulative za trans* osobe. Bio je član odbora organizacije ILGA Europe u periodu izmedu 2010-2012. godine, a od kraja 2010. godine je i član odbora TGEU – Transgender Europe.

Jelena Simić je docentkinja na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu. Bila je članica radne grupe za izradu Modela zakona o priznavanju pravnih posledica promjene spola i utvrđivanja transeksualnosti.