Delila Hasanbegović: Žene snose teret krize uzrokovane pandemijom

Koordinatorica programa u Sarajevskom otvorenom centru Delila Hasanbegović pisala je za publikaciju Friedrich Ebert Stiftung fondacije Political Trends & DynamicsThe COVID-19 Pandemic in Southeast Europe: Experiences on the Ground na temu rada i pozicije žena u oblastima trgovine i usluga.

”Nije novost da žene često snose teret bilo koje krize, a izuzetak nije ni tekuća pandemija COVID-19 i njene trenutne i nadolazeće krize. Svaka kriza pada na leđa radnika, posebno u području trgovine i usluga, a njihova su prava često ograničena, uskraćena i ugrožena. Situacija sa COVID-19 dodatno je pojačala i istaknula postojeće klasne razlike i rodne nejednakosti”, piše Delila.

Delila je razgovarala i sa predsjednicom Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersihom Beširović koja je govorila o situaciji u ovim oblastima tokom trenutne situacije: ”Neshvatljivo je, na primjer, da poslodavci još uvijek nisu nadoknadili radnice koje su vlastitim rukama iznijele desetine tona brašna kako bi ih građani kupili. Te su radnice imale popucane kapilare u očima od težine tereta, otvorene rane na rukama od dezinficijensa, glavobolje od disanja pod maskama koje koriste danima itd. U međuvremenu, njihovi poslodavci, koji su u pola mjeseca zaradili koliko je šestomjesečni radnički prihod, ne mogu se odreći svog dijela kolača i zahvaliti se tim ženama”, rekla je Beširović.

O radu u supermarketu, Delila je dobila i informacije iz prve ruke kroz razgovor sa jednom od radnica trgovačkog lanca Amko.

Delilin tekst, kao i cijelu publikaciju pročitajte ovdje.