Brza reakcija policije i pravosuđa u slučaju prijetnji gej muškarcu putem društvenih mreža

Muška osoba koja je putem dejting aplikacija i društvenih mreža slala anonimne prijetnje gej muškarcu je, uspješnom istragom i brzom reakcijom policije i tužilaštva, otkrivena i pritvorena. Žrtvi je bilo prijećeno zbog svoje seksualne orijentacije. Prema informacijama koje smo dobili, počinitelj je priznao krivnju za navedeni slučaj i čeka ga izricanje kazne.

Gej muškarac koji je bio žrtva u navedenom slučaju za pomoć i savjet se obratio Sarajevskom otvorenom centru i imao je našu podršku u samom procesu. Posebno želimo da istaknemo i pozdravimo rad i odnos policije i tužilaštva u čitavom procesu, koji su prema iskustvu žrtve, bili izuzetno korektni i profesionalani. Radi zaštite identiteta i privatnosti žrtve, nismo u mogućnosti da otkrivamo dodatne detalje o samom slučaju.

Iako je povjerenje LGBTI osoba prema institucijama na niskom nivou što je potvrđuju i rezultati našeg istraživanja, ovakvi slučajevi su svijetli primjeri koji mogu poslužiti da ohrabre sve LGBTI osobe koje se nađu u sličnoj situaciji da se obrate institucijama, a koje su jedine koje im mogu i trebaju pružiti adekvatnu zaštitu i pristup pravdi. U tom procesu trebaju znati da nisu sami i da se za pomoć mogu obratiti direktno Sarajevskom otvorenom centru. Također, ukoliko ste kao LGBTI osoba u susretu sa institucijama imali negativno iskustvo i niste dobili adekvatnu zaštitu, ohrabrujemo vas da nam se javite.

Ukoliko ste LGBTI osoba koja je žrtva nasilja ili diskriminacije ili poznajete LGBTI osobu koja jeste, ohrabrujemo vas da se za besplatnu pomoć javite na kontakt Pravnog savjetovanja Sarajevskog otvorenog centra na telefon: 062/123-561(moguće i putem Viber i WhatsApp aplikacija) ili e-mail: [email protected]