Bljesak.info, 20.01.2014 – Mostar: Promovirana knjiga o ženskom pokretu u BiH

bljesak zenski pokretFondacija CURE, Sarajevski otvoreni centar i Centar za empirijska istraživanja religije u Bosni i Hercegovini organizirali su promociju knjige Zlatiborke Popov Momčinović pod nazivom ‘Ženski pokret u Bosni i Hercegovini: artikulacija jedne kontrakulture’.

Promocija je održana u ponedjeljak u večernjim satima, a domaćin promociji je bio Nansen dijalog centar (NDC) Mostar.

Na promociji knjige pored autorice Zlatiborke Popov Momčinović prisutnima se obratila Amila Ždralović, jedna od recenzentica spomenute knjige, te Saša Gavrić koji je moderirao cjelokupni događaj.

Knjiga je nastala kao rezultat istraživanja o tome kako se formirao ženski pokret u BiH, kad su to žene u BiH počele masovno, samosvjesno da podižu svoj glas protiv diskriminacije i nejednakih mogućnosti.

U ovom istraživanju može se vidjeti i koliko su društvene ideologije utjecale na to da žene počnu djelovati i raditi na pozitivnim društvenim promjenama, što čini snagu ženskog pokreta u BiH, bez obzira u kojem vremenu su one živjele i djelovale.

Knjiga daje presjek razvoja ženskog pokreta na ovim prostorima u povijesnom kontinuumu, uzimajući u obzir njegove frakture i disonancije, sa posebnim naglaskom na zadnja dva desetljeća artikulacije ženskog pokreta i uopće aktivizma žena za žene u bh. civilnom društvu.

Knjiga postavlja spoj teorijskog promišljanja i empirijskog istraživanja, i nastala je uz donatorsku podršku Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina, navedeno je iz Fondacije Cure.