BHRT.ba: Predstavljen izvještaj o ulozi političkih stranaka u unapređenju prava LGBT osoba

bhrtSarajevski otvoreni centar danas je, povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, organizovao predstavljanje izvještaja i diskusiju pod nazivom “Uloga političkih stranaka u unapređenju prava LGBT osoba u Bosni i Hercegovini – stanje u 2014. i pogled u budućnost”.

Ovu aktivnost podržavaju Ambasada Sjedinjenih Država i Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.

“Iako su 2014. godinu na neki način pojeli skakavci, treba istaći tri ključna događaja. Prvo, neuspjeh policije da osigura festival LGBT filma Merlinka, koji je rezultirao napadom huligana. Drugo, otvaranje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za intenzivniju saradnju, koja je rezultirala edukacijom 1.300 policajaca/ki. I treće, donošenje revolucionarne presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je vrlo jasno rekao da Bosna i Hercegovina nije zagarantovala pravo na javno okupljanje kada su u pitanju LGBT događaji i time, kao najviša sudska instanca u državi, potvrdio ugroženost prava LGBT osoba”, rekao je Saša Gavrić, izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra, navodi se u saopćenju ove organizacije.

Kako bi se unaprijedila prava LGBT osoba, Sarajevski otvoreni centar u Rozom izvještaju i ove godine predlaže tri prioritetne mjere koje nadležne institucije trebaju poduzeti.

Predstavljeni su i rezultati praćenja stavova predstavnika političkih stranaka u predizbornim kampanjama za Opće izbore 2014. godine, kada su u pitanju prava LGBT osoba.

Emina Bošnjak, rukovoditeljica programa Sarajevskog otvorenog centra, ističe da se ovim publikacijama nude preporuke za daljnje djelovanje političkih stranaka, pozivajući ih da u narednom periodu razrade konkretne programe i politike vezane za ljudska prava LGBT osoba, te da intenziviraju saradnju sa organizacijama civilnog društva.

Upriličena je i diskusija sa zastupnicom i zastupnikom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predstavnikom civilnog društva. Kristina Ljevak, moderatorica diskusije, sa sagovornicima Majom Gasal Vražalica (DF), Damirom Arnautom (SBB) i Mervanom Miraščijom (Fond otvoreno društvo BiH) diskutovala je o odnosu političkih stranaka prema pravima LGBT osoba i mogućnostima unapređenja njihovog djelovanja u narednom periodu.

Iz Sarajevskog otvorenog centra najavljuju i tematsku sjednicu Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta Bosne i Hercegovine o pravima LGBT osoba, koja će biti održana 19. maja.

Ova tematska sjednica predstavlja historijski presedan u dosadašnjem radu bh. zakonodavnih institucija na pitanjima od značaja za lezbejke, gej, biseksualne i transrodne osobe, kao prva takva sjednica bilo kojeg zakonodavnog tijela u Bosni i Hercegovini.

bhrt.ba