BH Dani: Sloboda

dani_merlinkaTekst preuzet iz magazina BH Dani, 28.11.2014.

Šesti Međunarodni festival LGBT filma Merlinka održaće se od 9. do 16. decembra 2014. godine u Domu omladine u Beogradu. Zemlje iz kojih dolaze filmovi koji će biti prikazani u programu ovogodišnje Merlinku su: SAD, Španija, Holandija, Njemačka, Kanada, Švajcarska, Velika Britanija, Kina, Portugal, Slovenija, Libija, Ukrajina, Finska, Danska, BiH, Indija, Francuska, Australija, Filipini, Italija, Brazil, Rusija i Srbija.

Autentičan lik

Vjeran Miladinović Merlinka, kako su saopštili iz organizacije festivala, rođen 1958. u Zagrebu, živio je neko vrijeme na jugu Srbije, u Prokuplju, potom se preselio u Beograd, gdje se uglavnom bavio prostitucijom i na kraju tragično izgubio život. “Tako bi se suvim faktima mogla predstaviti biografija Vjerana Miladinovića. Merlinka je, međutim, bio autentični lik sa beogradskih ulica, svetlosnim godinama daleko od ‘opasnih momaka sa vrelog asfalta’ koji su baš u to vreme (devedesetih godina prošlog veka) u Srbiji dočekali svojih pet minuta. Dok su takvi vikendom odlazili u koljačko-pljačkaške pohode po BiH i Hrvatskoj, Merlinka je živeo u zgradi Narodne opservatorije na Kalemegdanu. Oni koji su ga poznavali kažu da je naročito voleo pse lutalice, koje je redovno hranio”, saopšteno je o Merlinki.

Dupe od mramora

Svoja iskustva, kako pišu beogradske e-novine, Merlinka je pretočio u autobiografski roman Terezin sin, a njegov život zainteresovao je još osamedesetih godina reditelja Želimira Žilnika. “Filmofili će se najpre setiti Merlinkine glavne uloge u filmu Dupe od mramora (1995), no mnogi ne znaju da je svoj prvi filmski debi ostvario još 1986. u Žilnikovom filmu Beograde, dobro jutro. Iste godine pojavio se u još jednom Žilnikovom ostvarenju – Lijepe žene prolaze kroz grad”, stoji sjećanju na Merlinku.

Merlinka festival u svom šestom izdanju počinje retrospektivom filmova kanadskog režisera Xaviera Dolana (9. i 10. decembra), koji je za tu priliku snimio specijalnu video poruku za posjetioce festivala. Xavier Dolan je za svaki svoj film nagrađen u Kanu. Svečano otvaranje planirano je za četvrtak, 11. decembar, u 21 čas, kada će biti prikazan film kanadskog režisera Brusa LaBrusa Gerontofilija, koji je osvojio nagradu za najbolji film na Focus Montreal festivalu. Na festivalu će, pored navedenog, biti prikazano ukupno 60 filmova među kojima i francuski Yves Saint Laurent, dobitnik nagrade za najbolju režiju na Sundance festivalu i Kristalnog medvjeda na Berlinalu 52 Tuesdays, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na Tribeca film festivalu Regarding Susan Sontag, dobitnik Teddy nagrade na Berlinalu The Circle, dobitnik nagrade za najbolju režiju dokumentarca na Sundance festivalu The Case Against 8 i mnogi drugi. Pored toga, u nedjelju, 14. decembra, premijerno će biti prikazan srpski lezbejski erotski film U prolazu.

Merlinka festival je i takmičarski festival i dodjeljuje nagradu za najbolji kratki film Dorotina cipelica. Festival u utorak, 16. decembra, zatvara dokumentarac Audre Lorde – The Berlin Years i tom prilikom, kako su saopštili organizatori, ugostiće režiserku Dagmar Schulz.