BBI centar tvrdi da su kompanije unutar njegovog centra protiv okupljanja LGBTI osoba?

Međunarodni dan vidljivosti trans osoba obilježava se 31. marta sa ciljem da se skrene pažnja na isključenost trans osoba koje su vrlo često žrtve napada. Sarajevski otvoreni centar, kao organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava LGBTI osoba i žena, namjeravao je tim povodom da održi simbolično mirno okupljanje ispred BBI Centra u Sarajevu. Takvim događajima SOC informiše građane/ke o temama koje se tiču LGBTI osoba, kategorije koja je potisnuta na marginu društva, te nastoji na taj način podići svijest stanovništa i predstaviti lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i interspolne osobe kao ono što jesu-ljudi.

Za održavanje takvog događaja na gore pomenutom prostoru, bila nam je potrebna saglasnost BBI Centra, koju nažalost nismo dobili, iako je Sarajevski otvoreni centar i 2016. godine održao sličan događaj na istom mjestu. Tadašnji događaj je protekao bez ikakvih incidenata, za što se pobrinuo isključivo Sarajevski otvoreni centar angažovanjem dodatnog osiguranja, iako su se policijski službenici već pobrinuli za bezbjednost građana i objekta. Jedan od brojnih razloga koje je u svom obrazloženju naveo direktor privrednog društva BBI Real Estate d.o.o., gospodin Sead Živalj, je bio taj da su se zakupci poslovnih prostora u BBI Centru protivili održavanju takvog događaja jer oni ne žele da finansiraju „obezbjeđenje skupova na kojima se promovišu ideje za koje se zalaže Sarajevski otvoreni centar“, te da BBI Centar ne želi da učestvuje u, prema njihovom mišljenju, „društveno neprihvatljivom i nemoralnom ponašanju“. Da bismo provjerili navedene tvrdnje, uputili smo dopise svim radnjama u BBI Centru, ali i njihovim sjedištima.

Lush nam je odgovorio na upit navodeći sljedeće: Lush Fresh Handmade Cosmetics u potpunosti podržava i zalaže se za jednaka ljudska prava, što može da potvrdi i činjenica da je Lush Fresh Handmade Cosmetics nedavno imao globalnu kampanju “Gay is ok” te da je sva zarada od prodaje sapuna “Gay is ok” darovana humanitarnim LGBT udrugama. Te tako da je odgovor na Vaša pitanja da ni u kom slučaju NISMO uputili pritužbe BBI centru zbog angažovanja dodatnih zaštitara prilikom održavanja skupa na platou ispred centra, a posebno u slučaju okupljanja LGBTI osoba 25.10.2016. godine, te ni u kom slučaju NE SMATRAMO ljudska prava LGBTI osoba nečim što je protiv naših vrijednosti, nemoralno i neprihvatljivo, naprotiv podržavamo ljudska prava LGBTI osoba.” Podršku smo dobili i iz njihovog sjedišta.

Kasey Vannett, vlasnik D&B d.o.o. distributera za brendove L’Occitane En Provence i Obag nam je odgovorio na naš dopis izražavajući generalni stav ove kompanije da su sva ljudska prava značajna, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet, te da ne bi imali ništa protiv našeg okupljanja ispred BBI Centra.

Iz Eroneta smo dobili odgovor da oni nisu upoznati sa ovom situacijom, dok se ostali zakupci još uvijek nisu izjasnili. Slijedom do sad dobijenih odgovora možemo da zaključimo da direktor ipak nije tražio saglasnost zakupaca BBI Centra, što je možda trebao učiniti jer oni, kako i sam navodi “plaćanjem zakupnine i zajedničkih troškova upravljanja BBI Centrom u konačnici i finansiraju rad našeg Društva”. U jednom društvu koje “njeguje porodične i tradicionalne vrijednosti”, laganje i izbjegavanje odgovornosti je moralnije i društveno prihvatljivije od zaljubljenosti i ljudske potrebe da budemo ono što jesmo. Ono što nas istovremeno brine jeste poimanje porodičnih vrijedosti. Ovaj put je LGBTI zajednica bila ta kojoj je BBI Centar ograničio ostvarivanje njihovog ustavom zagarantovanog prava. Da li će sutra zbog porodičnih i tradicionalnih vrijednosti ovakvom šikaniranju biti izložena i žena koja ne želi brak, ali želi djecu, ili, žena koja želi brak, ali ne želi da bude majka?

Ne možemo a da ne navedemo još jedan značajan stav gospodina Živalja, a to je: “Smatramo da je takav stav Sarajevskog otvorenog centra krajnje nekorektan, te najbolje prezentuje način njihovog nametljivog djelovanja koji graniči sa mnogo težim kvalifikacijama od diskriminacije svih drugih subjekata izvan njihovih krugova… osnovano se postavlja pitanje osnovnih prava i sloboda ljudi izvan Sarajevskog otvorenog centra, odnosno pitanje njihove diskriminacije i nametljive torture od strane aktivista Sarajevskog otvorenog centra”. Voljeli bismo dobiti pojašnjenje “teže kvalifikacije od diskriminacije” i primjere slučajeva kada je u BiH bilo koja osoba bila diskriminisana od strane LGBTI osoba.

Iako se u prvom dijelu odgovora, navodi da “pravo vlasništva predstavlja osnovno ljudsko pravo zagarantovano Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno shodno važećem Zakonu o stvarnim pravima FBiH, vlasništvo je stvarno pravo koje vlasniku daje ovlaštenje da slobodno i po svojoj volji stvar posjeduje, koristi i da s njome raspolaže“, podsjetili bismo da Evropska konvecija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda ne utvrđuje pravo vlasništva kao osnovno ljudsko pravo. Dok su prava na slobodu izražavanja, okupljanja i udruživanja navedena u Konvenciji kao temeljna ljudska prava, te Konvencija kao međunarodno priznat dokument ima primat nad nacionalnim zakonima, odnosno ima snagu ustava. Također, kada već govorimo o pravu vlasništva, stav 1, člana 18. Zakona o stvarnim pravima FBiH kaže da je vlasnik dužan u vršenju svog prava postupati obzirno prema općim i tuđim interesima. Što znači da pravo jedne osobe završava tamo gdje počinje pravo druge osobe, te tako, pravo vlasništva kao apsolutno pravo, biva ograničeno institutom šikane, tj. ne smije biti korišteno na način da se drugome nanosi šteta ili ograničava pravo trećeg lica. Sam direktor je u svom odgovoru naveo da je BBI Centar izašao u susret Općini Centar u smislu da Općina može davati prostor na privremeno korištenje trećim licima, pa prema tome, LGBTI zajednica treba jednako uživati to pravo.

Pozivamo sve one kompanije koje još uvijek nisu odgovorile da nam dostave svoj stav.