Promocija u Banjaluci: Artikulacija ženskog pokreta u Bosni i Hercegovini

OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon promocije knjige Ženski pokret u Bosni i Hercegovini: artikulacija jedne kontrakulture u Sarajevu u srijedu 16.01.2014. godine održana je promocija i u Banja Luci. Na promociji knjige pored autorice dr.sc. Zlatiborke Popov Momčinović prisutnima se obratila prof. dr. Lejla Turčilo jedna od recenzentica spomenute knjige, i doc. dr. Milena Karapetrović, a cjelokupni događaj moderirala je Jadranka Miličević, izvršna direktorica Fondacije CURE.

Lejla Turčilo jedna od recezentkinja ove knjige istakla je da je najznačajniji dio ovog rukopisa empirijsko istraživanje autorice, koja je dubinskim intervjuima sa aktivistkinjama iz Bosne i Hercegovine pokušala doći do odgovora na pitanje: da li uopće postoji ženski pokret u BiH danas. Upravo njihovi različiti odgovori, ponekad i izrazito polarizirani, ukazuju na potrebu intenzivnije i snažnije debate o ulozi žena u bh. društvu, o njihovom aktivizmu i angažmanu ne samo u civilnom društvu, nego i u politici. Ova će knjiga, nesumnjivo, potaknuti te debate i doprinjeti njihovoj kvaliteti svojom, na jasnim i značajnim argumentima zasnovanom, interpretacijom.

Autorica knjige, dr. Sc. Zlatiborka Popov Momčinović je kazala da svakako možemo zaključiti da su se kroz civilno društvo žene izborile za svoje mjesto i vidljivi prostor u društveno političkom životu Bosine i Hercegovine.

Knjiga je nastala kao rezultat istraživanja o tome kako se formirao ženski pokret u BiH, kad su to žene u BiH počele masovno, samosvjesno da podižu svoj glas protiv diskriminacije i nejednakih mogućnosti. U ovom istraživanju možemo vidjeti i koliko su društvene ideologije uticale na to da žene počnu djelovati i raditi na pozitivnim društvenim promjenama, što čini snagu ženskog pokreta u BiH, bez obzira u kojem vremenu su one živjele i djelovale. Knjiga daje presjek razvoja ženskog pokreta na ovim prostorima u istorijskom kontinuumu, uzimajući u obzir njegove frakture i disonancije, sa posebnim akcentom na zadnje dvije decenije artikulacije ženskog pokreta i uopšte aktivizma žena za žene u bh. civilnom društvu. Knjiga postavlja spoj teorijskog promišljanja i empirijskog istraživanja, i nastala je uz donatorsku podršku Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina.

Tokom nastanke ove knjige, autorica Zlatiborka Popov Momčinovič je surađivala sa preko 15 nevladinih organizacija sa područja Bosne i Hercegovine a koje se bave pitanjima ženskih ljudskih prava, pa je upravo zbog toga nakon sarajevske promocije planirana promocija i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.