Advokat Ademović na N1 o istopolnim zajednicama: Imamo obaveze, slagali se ili ne slagali

Advokat Nedim Ademović, koji pred sudom zastupa dva slučaja ove tematike, govorio je za N1 o istospolnim zajednicama, a u okviru USAID-ovog projekta PPMG (Program podrške marginaliziranim skupinama).

“Mi ne možemo birati hoćemo li registrirati ili ne istospolne zajednice. U javnom diskursu se konstantno vodi diskusija u pogrešnom pravcu. Ne govorimo o pravu na brak, ili pravu na djecu, to nisu aktualne teme za BiH. Govorimo o nečemu što je Evropa davno propisala da se mora uraditi, a to je da se ispospolne zajednice imaju pravo registrirati, kako to zavisi od države”, rekao je Ademović.

Institucije BiH, prema njegovim riječima su propustile pružiti osnovna prava svim građanima: “Oni u privatnom životu imaju probleme kad je u pitanju ostvarivanje elementarnih prava. Država je propustila da im omogući da se mogu registrirati kako bi mogli ostvariti pravo na nasljeđivanje, zdravstvenu zaštitu, na boravak i druga prava koja su elementarna. Evorpski sud je u niz presuda kazao da ne može jedna država jednom uvažiti neko pravo, a drugom ne samo zato što je drugačije seksualne orjentacije. To je u kulturnom evropskom miljeu davno prevaziđeno. Intimno se možemo ne slagati ili slagati, ali tako je kako je.”

Advokat Ademović naveo je i dva konkretna primjera neregistrovanih istospolnih zajednica gdje partneri nisu mogli ostvariti osnovna prava.

Cijelo gostovanje možete pogledati na: N1 Ademović o istospolnim zajednicama