Održana tri događaja na temu politike i prava LGBTIQ+ osoba

U susret Lokalnim izborima 2024, u septembru smo se aktivno bavili pitanjem politike i prava LGBTIQ osoba u BiH.

Pored toga što smo predstavili online resurs imaizac.ba, održana je i prezentacija dva istraživanja: Istraživanje stavova LGBTIQ+ osoba o političkim strankama u Bosni i Hercegovini čiji je autor Anes Hodžić i Istraživanje stavova političkih partija o ljudskim pravima LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini autorice Lejle Selmanović.

Kako bismo LGBTIQ osobe osnažili da se aktivno uključe u političke procese i doprinesu izgradnji pravednijeg društva, održali smo i trening političkog aktivizma za LGBTIQ+ osobe. Kroz dva dana i sa osam predavača i predavačica, polaznici_e treninga učili_e su o političkom sistemu BiH i ulogom LGBTIQ+ osoba u njemu, diskutovali o diskriminaciji i mehanizmima zaštite, upoznali/e se sa detaljnim pregledom izbornih procesa te učili_e o medijskoj i informacijskoj pismenosti.

Posljednji događaj bio je namijenjen otvaranju razgovora između političara_ki i LGBTIQ zajednice. Okupili smo političare_ke iz različitih stranaka: Sabinu Ćudić i Farisa Šehovića iz Naše stranke, Vedranu Vujović iz Demokratske fronte i Denisa Challengera iz SDP-a, koji su zajedno sa predstavnicima_cama civilnog društva imali_e priliku razgovarati o konkretnim koracima ka unapređenju položaja marginalizovanih grupa u BiH.