6yka.com: Zašto LGBT parovi iz BiH idu u Hrvatsku da registruju istospolno partnerstvo?

DSC_0024 (Small)Info sesija o temi zašto LGBT (lezbijke, gay, biseksualne i transrodne) parovi iz BiH idu u Hrvatsku da registruju istospolno partnerstvo, upriličena je danas u Sarajevu u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra.

Koordinatorica programa “Sarajevski otvoreni centar” Lejla Huremović kazala je Agenciji Fena da je prije nekoliko mjeseci Hrvatska usvojila Zakon o životnom partnerstvu koji istospolnim parovima koji omogućava sva prava koja uživaju heteroseksualni vjenčani parovi, osim prava na posvajanje djece.

– Cilj današnje sesije je odgovoriti na pitanja šta predstavlja ovaj zakon, kako je do njega došlo, kako teče procedura registrovanja životne zajednice te šta ovaj zakon predstavlja za LGBT osobe iz BiH – objasnila je.

Predstavnik Udruženja Zagreb Pride Marko Jurčić koji je učestvovao u radnoj grupi za izradu zakona, kazao je Agenciji Fena da je Zakon o životnom partnerstvu koji istospolnim parovima na snazi od 1. septembra.

– Partnerstvo mogu sklopiti svi, neovisno o državljanstvu. Do sada je sklopljeno oko 40 partnerstva, a većina ih dolazi iz Srbije i BiH – objasnio je.

Naglasio je da je ovaj zakon o braku identičan građanskom braku, ali da postoje određene razlike u proceduri koje se tiču raskida i starateljstva.

Također je dodao da taj brak pravno ne vrijedi u BiH, jer svaka država unutar sebe treba da prizna taj status.

Info sesija je organizovana u sklopu MATRA programa Ambasade Holandije u BiH.

6yka.com