2. i 3. decembra održan II Modul treninga Rodna raznolikost i ravnopravnost u radu organizacija civilnog društva

gender diversityU ponedjeljak, 2. decembra i utorak 3. decembra 2013. u prostoru Hotela Grand, u Sarajevu održan je II Modul treninga Rodna ravnopravnost i raznolikost u radu organizacija civilnog društva, u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra i Fondacije Heinrich Böll. Trenerica na II Modulu, kao i na prvom, bila je mr. Dragana Todorović, iz Novog Sada. II Modulu prisutvovalo je devet učesnika_ca, predstavnika_ca organizacija civilnog društva iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine: Udruženje građana oštećenog vida Tuzla, Crveni krst Srebrenik, Institut za razvoj mladih-KULT, Centar za političke studije Sarajevo, Humanitarna organizacija Altruist Mostar, Fondacija Cure, Fondacija Publika, Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, Fondacija Schüler Helfen Leben.

U okviru II Modula, u toku dva dana treninga, obuhvaćene su sljedeće teme:

  • Rodna ravnopravnost u različitim sektorima i lokalnoj zajednici,
  • Rodna raznolikost-definisanje rodnih aspekata,
  • Indiktori, procjea rodnog uticaja i dodata vrijednost,
  • Rodna ravnopravnost i upravljanje,
  • Rodna ravnopravnost u organizaciji NVO,
  • Ciklus rodne raznolikosti.

Na kraju treninga, svi učesnici su podijelili iskustva rada u svojim organizacijama i istakli da su mnogo naučili o rodnoj ravnopravnosti I raznolikosti, te da će u svom budućem radu nastojati primjenjivati znanja stečena na treningu.

Kratka biografija trenerice:

Dragana Todorović je rođena 1980. godine u Novom Sadu. Saradnica je Labrisa – organizacije za lezbejska ljudska prava iz Beograda, u okviru programa za lobiranje i javno zagovaranje. Diplomirala je politiku i međunarodne odnose, a magistrirala rodne studije na Departmanu za studije roda Centralno-evropskog univerziteta u Budimpešti, i trenutno radi na doktoratu iz iste oblasti. Profesionalno je fokusirana na javne politike u oblasti LGBT prava i gender mainstreaming, kao i na pitanja odnosa roda i seksualnosti, i roda i ruralnog razvoja. Objavila je više radova i prevoda iz navedenih oblasti, i učestvovala na mnogobrojnim naučnim i aktivističkim konferencijama. Radila je u vladinom i nevladinom sektoru, u zemlji i inostranstvu. Vegetarijanka i Vojvođanka.