Nastavak ograničavanja prava na pobačaj: primjer Poljske – nastavak borbe za reproduktivna prava

Piše: Delila Hasanbegović

Prošli tjedan je u Poljskoj napravljen još jedan, ogroman korak nazad u ostvarivanju prava na pobačaj. Naime, Ustavni sud je donio odluku o zabrani abortusa u slučaju teških i nepovratnih nedostataka ili neizlječivih bolesti fetusa, a koje ugrožavaju život fetusa. Dakle, ustanovljeno je da se pravom na pobačaj u slučaju malformacije ploda krši pravo zemlje na zaštitu života.

Zakoni koji reguliraju pobačaj u Poljskoj su već izuzetno restriktivni, među najstriktnijim u Evropi, a ovakva odluka Ustavnog suda znači put ka totalnoj zabrani. Kada odluka stupi na snagu, jedini slučajevi u kojima će biti dozvoljen pobačaj su silovanje, incest ili kada je ugroženo zdravlje i život žene.

Ovakva odluka koja krši ljudska prava kritizirana je od strane zagovaratelja_ica za ljudska prava, počev od komesarke za ljudska prava Vijeća Evrope, do mreža i organizacija za promociju i zaštitu reproduktivnih prava i zdravlja širom Evrope.

Ono što odluku čini dodatno poražavajućom i besmislenom je činjenica da se skoro svi pobačaji u Poljskoj (njih 98%) vrše u slučajevima malformacija ploda, tako da ova odluka, efektivno, zabranjuje većinu pobačaja. Zakonske zabrane abortusa dovele su do toga da, osim 1000 legalnih pobačaja izvedenih godišnje u Poljskoj, oko 100-120.000 žena putuje iz Poljske u inostranstvo radi postupka. Nijedna statistika ne dokumentira žene koje sebi ne mogu priuštiti odlazak u inostrantsvo, a koje pribjegavaju ilegalnim prekidima trudnoće, nerijetko pod riskantinim okolnostima po život i zdravlje (jer zabrana abortusa ne zaustavlja abortuse, ona samo zaustavlja sigurne i legalne abortuse).

U Poljskoj su pokrenuti protesti protiv potpune zabrane legalnog abortusa, aktivisti_ce žele ukazati na nehumanost ove zastrašujuće odluke, jer je neshvatljivo, kako kažu, da iko bude primoran iznijeti trudnoću u slučaju malformacija fetusa. Međutim, izazovi u pogledu okupljanja i protestiranja protiv odluke, s obzirom na restrikcije izazvane intenziviranjem širenja koronavirusa, dodatno otežavaju pokušaje oponiranja ovoj restriktivnoj odluci u javnom prostoru. Međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava također se suprotstavljaju stajalištu poljske vlade, kojoj ovo nije prvi pokušaj da unazadi nivo dosegnutih reproduktivnih prava, te ističu da je ovo primjer kako pravna i javno-politička rješenja podrivaju neovisnost sudstva i vladavinu prava u Poljskoj.

Sarajevski otvoreni centar, kao organizacija civilnog društva koja zagovara puno poštivanje prava žena i LGBTI osoba, samostalno i kroz mreže kroz koje djeluje na nivou Europe, daje punu podršku aktivistima_cama i zagovarateljima_cama za seksualna i reproduktivna prava u Poljskoj u nastojanjiima za opoziv ovakve odluke. Stojimo u solidarnosti sa ženama u Poljskoj i drugim zemljama sa sličnim scenarijima, i pozivamo da se na sve dostupne načine borimo protiv ovakvih konzervativnih mjera i kršenja ljudskih prava žena na život, zdravlje, blagostanje, reproduktivnu autonomiju i tjelesni integritet.

U ovom momentu možemo podržati borbu tako što ćemo objaviti na društvenim mrežama fotografiju sa crvenom munjom nacrtanom na ruci ili licu, koristeći #pieklokobiet i označiti ASTRA Network, Federacja na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny i Wielka Koalicja za Równością i Wyborem.