Rozi izvještaj 2024 – Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini

Godina i period koji su iza nas za sobom su ostavili nekoliko negativnih događaja koji su dali veliki pečat na položaj ljudskih prava LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini. Trend koji je vidljiv godinama unazad sve je jasniji i pokazuje da, iako je progres i položaj LGBTI osoba u BiH nezadovoljavajući na svakom dijelu teritorije, postoji sve veća razlika kada govorimo o situaciju između dva entiteta.

U proteklih nešto više od godinu dana, u entitetu Republika Srpska, svjedočili smo organizovanom napadu huligana na aktiviste Bh. povorke ponosa u Banjaluci, niz primjera poticanja na nasilje i diskriminaciju LGBTI osoba od strane najviših funkcionera Republike Srpske i javnih ličnosti, organizovanje grupa i nevladinih organizacija sa jasnom anti-rodnom agendom kao i najavama ukidanja „rodnog identiteta” kao zabranjenog osnova u Krivičnom zakonu Republike Srpske, te u drugim propisima.

Dok procesi u Republici Srpskoj imaju tendenciju ozbiljnog nazadovanja, u entitetu Federacija BiH procesi se najbliže mogu opisati riječju stagnacija.

Ipak, na bazi svih prikupljenih informacija, period koji je pred nama obilježiće potreba za zajedničkim djelovanjem svih aktera koji se bave ljudskim pravima u BiH, kako bi se zaustavili regresivni trendovi koji sve više utiču na javni život u BiH i ljudska prava LGBTI osoba.

Autori/ce: Admir Adilović, Amil Brković, Amina Dizdar, Branko Ćulibrk, Darko Pandurević, Delila Hasanbegović Vukas

Urednik: Darko Pandurević

Preuzmite publikaciju na BHS jeziku

Preuzmite publikaciju na engleskom jeziku