Radiosarajevo.ba, October 23, 2013 – Seven women and seven activist stories in an unique documentary drama

seven radiosarajevo 23102013U okviru turneje po zemljama Zapadnog Balkana, bh. publika će od 5. do 7. novembra imati priliku pogledati scensko čitanje revolucionarne dokumentarne drame Sedam, koju će čitati ansambl od sedam istaknutih žena iz bh. javnog života.

Predstava Sedam u BiH održat će se: 5. novembra u 20,00 u Sarajevu, na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR; 6. novembra u 20,00 u Mostaru, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta, te 7. novembra u 20,00 u Banja Luci, na sceni Gradskog pozorišta Jazavac. Ulaz na sve tri izvedbe je slobodan.

BH žene dale svoj doprinos globalnoj akciji

Početkom sepembra Sarajevski otvoreni centar najavio je scensko čitanje revolucionarne dokumentarne drame Sedam u tri grada u BiH, nakon čega je uslijedilo formiranje ansambla i intenzivne pripreme na ovom veoma značajnom kulturnom i aktivističkom projektu. S ponosom ističemo da smo u ansamblu od sedam žena koje će dramu Sedam čitati na sceni okupili sjajne bh. žene koje su pružile veliku podršku ovom projektu, a radi se o ženama koje su postigle velike uspjehe u okviru svojih profesija i oblasti djelovanja i koje mnogim mladim ženama mogu poslužiti kao primjer. Ansambl Sedam čine:

Besima Borić – političarka i zastupnica u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH, iz Sarajeva,

Darija Buzaković – direktorica Festivala Kratkofil, iz Banja Luke

Kristina Ljevak – novinarka FTV-a, iz Sarajeva,

Tanja Miletić Oručević – pozorišna redateljka, univerzitetska profesorica i direktorica JU Mostarski teatar mladih, iz Mostara,

Amna Popovac – vlasnica radio stanice Studio88 i uspješna poduzetnica, iz Mostara

Selma Spahić – pozorišna redateljka, Umjetnička direktorica i selektorka FUTURE MESS programa Internacionalnog tetaraskog festivala MESS, iz Sarajeva.

Vesna Andree Zaimović – muzikologinja, novinarka i urednica portala Radio Sarajevo, iz Sarajeva

Revolucionarna dokumentarna drama

Sedam je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena, iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija). Svako od čitanja izvodi jedinstveni ansambl sastavljen od istaknutih ličnosti iz različitih oblasti djelovanja.

Turneju scenskih čitanja dramskog teksta Sedam inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica, Hedda Krausz Sjögren, u Švedskoj 2008. godine. Drama Sedam do sada je izvedena u 13 zemalja, a okupila je oko 20 hiljada ljudi, od Švedske do Afganistana. Ovaj dramski tekst na sceni je izvodilo preko 500 osoba, žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Evropskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar, Merly Streep.

Na osnovu intervjua koji su provedeni 2007. godine dramu Sedam napisalo je sedam nagrađivanih dramskih autorica: Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz.

Regionalna turneja Sedam 2013 koju je podržao Švedski institute obuhvatiće Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo i Srbiju.

Turneju u Bosni i Hercegovini implementiraju Sarajevski otvoreni centar, Ambasada Švedske u BiH i Civil Rights Defenders.

U fotogaleriji pogledajte nekoliko fotografija sa prve probe održane prije nekoliko dana.