Oslobodjenje.ba, January 21, 2014 – Promotion of Rights Through Cinematic Arts

Merlinka DaniSarajevski otvoreni centar će od 31. siječnja do 2. veljače u Art kinu Kriterion (Obala Kulina bana 2) organizirati i ugostiti Festival Merlinka. Inače, Međunarodni festival queer Merlinka pet se godina zaredom organizira u Beogradu (prvi put je organiziran u prosincu 2009.) s idejom promoviranja filmova koji se bave gej, lezbijskom i trans tematikom, a koji rijetko kad dođu do šire filmske publike.

Festival je dobio ime po trans osobi, Vjeranu Miladinoviću Merlinki, a cilj mu je promocija prava i kulture LGBT osoba kroz filmsku umjetnost, koja je jedna od metoda borbe na smanjenju homofobije. Festival u Beogradu organiziraju Gej lezbijski info centar GLIC i Dom omladine Beograd.

U sklopu tri festivalska dana bit će prikazano 30 kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a drugog dana Festivala bit će organizirana i diskusija o temi “Transeksualnost u tranziciji” (bit će održana 1. veljače, s početkom u 14.15 sati), čija ideja jeste da transeksualnost propita iz šireg društveno-ideološkog konteksta zemalja u regiji, od socijalizma do kapitalizma i svemu između, te da pokaže koliko i da li politički procesi imaju veze s pravnim i svakodnevnim životom trans osoba i u njoj će sudjelovati gosti i gošće iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ulaz na filmske projekcije je besplatan, a prvi film koji će se moći pogledati je igrani film “Puževi na kiši” (31. siječnja, u 18 sati) redatelja Yariv Mozera nastao prošle godine, a filmom “Za 80 dana” redatelja Jona Garañoa i Jose Mari Goenaga , čija projekcija prema festivalskom programu počinje 2. veljače u 20 sati, Festival će biti završen.