Radiosarajevo.ba, November 1, 2013 – Presenting the participants od Seven: Amna Popovac

amna_intervju_radiosarajevoJedna od sedam žena koje čine bh. ansambl za izvođenje dokumentarne drame SEDAM, je Amna Popovac, vlasnica radio stanice Studio88 i uspješna poduzetnica, iz Mostara

Radiosarajevo.ba: Možete li nam približiti lik koji ćete igrati u drami SEDAM?

Popovac: Marina Pisklakova – Parker je vodeća aktivistica za prava žena u Rusiji. Studirala je zrakoplovstvo u Moskvi. Kada je otkrila razmjere koje je dostiglo nasilje u obitelji bila je šokirana. Zbog njezinih napora, ruski dužnosnici su počeli pratiti zlostavljanje žena.

Kao osoba, marina je saosjećajna, inteligentna, sa osjećajem predodređenosti; djeluje smotreno, koristi se razumom i logikom.

Trenutno je aktivna ne samo u borbi protiv nasilja nad ženama, nego i protiv trgovine ženama i djecom. 2004 je dobila Global Leadership Award za borbu za ljudska prava. Njeni napori su spasili brojne živote, ali je zato njen život stalno ugrožen.

Radiosarajevo.ba: Kako vas je dojmila njena priča?

Popovac: Marina je jedinstvena i hrabra žena i svakom društvu bi dobro imati bar jednu Marinu. Ovo što ona radi, stavlja svoj život u opasnost da bi pomogla drugima, ne može svako.

Drama Sedam do sada je izvedena u 13 zemalja, a okupila je oko 20 hiljada ljudi, od Švedske do Afganistana. Ovaj dramski tekst na sceni je izvodilo preko 500 osoba, žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Evropskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar, Meryl Streep.

Radiosarajevo.ba: Šta za vas znači učešće u projektu koji na ovakav način promovira žene liderke?

Popovac: Čast mi je predstaviti i približiti Marininu životnu priču BH društvu. Podjednako mi je čast bliže upoznati i sarađivati sa ostalim učesnicama u projektu. Drago mi je da je BiH uključena u jedan globalni projekt poput ovoga.

Meni lično je jako važno da znam da i u drugim krajevima svijeta žene dijele iste ili slične problem, da se uspješno nose sa njima i pobjeđuju nepravdu svaki dan.

Radiosarajevo.ba: Vjerujete li u ženski aktivizam u BiH? Na koje sve načine on može biti ispoljen?

Popovac: Da, vjerujem u ženski aktivizam svugdje pa i u BiH. Već je ispoljen na više načina, ali mi najviše smeta kada se to radi preko projekata. Taj aktivizam traje koliko i projekt, i završi čim završi projekt. Vjerujem u ženski aktivizam kao kontinuirani slijed aktivnosti koji promoviraju žene, njihova dostignuća i sposobnosti. Nisam feministiknja.

Smatram da se borba za prava i jednak tretman žena u društvu ne može voditi i dobiti bez muškaraca i njihove podrške.

U našoj zemlji drama Sedam čitat će se od 5. do 7. novembra u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci.

Radiosarajevo.ba: Šta je najvažnije za žene u BiH

Popovac: Da shvate da mogu sve i više nego muškarci, ali ne same nego uz pomoć muškaraca. Ženama nedostaje samopouzdanja da bi ostvarile svoje snove.

Radiosarajevo.ba: Poznajete li neku žensku osobu iz svoje bliže okoline čijoj se snazi i životnoj filozofiji divite?

Popovac: Ima više žena kojima se divim i koje me nadahnjuju, počevši od moje mame koja sa 70 godina ima profila na svim društvenim mrežama i održava kontakte sa svom rodbinom u BiH i svijetu, sestre koja je sa 17 godina zbog rata otišla u Italiju, a sada je vodeća stručnjakinja za informatizaciju u zdravstvu, tetke (92) koja je učesnica NOR-a i nositeljica partizanske spomenice, a onda kao da to nije dovoljno još preživjela rat u opkoljenom Sarajevu. Dodatno me inspiriraju Svetlana Cenić, Nada Dalipagić, Selma Jakupović, Gordana Zucić i još puno žena koje srećem svaki dan.

Revolucionarna dokumentarna drama

Sedam je revolucionarna dokumentarna drama bazirana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena iz svih dijelova svijeta, čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije. Ovaj komad izvodi se širom svijeta, i to na način da ga čita lokalni ansambl sastavljen od sedam istaknutih aktivistkinja koje u tu svrhu, kao amaterske glumice, ostvaruju uloge protagonistica teksta. Drama je bazirana na pričama žena koje danas uživaju status simbola aktivizma: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija).

Osim Amne Popovac, bh. ansambl čine još i:

Besima Borić – političarka i zastupnica u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH, iz Sarajeva,

Darija Buzaković – direktorica Festivala Kratkofil, iz Banja Luke

Kristina Ljevak – novinarka FTV-a, iz Sarajeva,

Tanja Miletić Oručević – pozorišna redateljka, univerzitetska profesorica i direktorica JU Mostarski teatar mladih, iz Mostara,

Selma Spahić – pozorišna redateljka, Umjetnička direktorica i selektorka FUTURE MESS programa Internacionalnog tetaraskog festivala MESS, iz Sarajeva.

Vesna Andree Zaimović – muzikologinja, novinarka i urednica portala Radio Sarajevo, iz Sarajeva.

Originalni članak pogledajte ovdje: Radiosarajevo.ba