Radiosarajevo.ba, March 10, 2013 – On implementation of Sejdic-Finci verdict on Monday

sejdic-finciSarajevski otvoreni centar organizirat će sutra, 11. marta, u Sarajevu javnu diskusiju o implementaciji presude “Sejdić-Finci” te predstaviti model provedbe ove presude.

Centar podsjeća da su od 2010. godine do danas vođeni različiti razgovori oko provedbe presude, ali da političke elite nisu bile u stanju da pronađu zadovoljavajuće rješenje za sve građane.

“Pregovori su vođeni u zatvorenim krugovima, izvan predviđenih parlamentarnih struktura. Organizacije civilnog društva do sada su predstavile različite modele provedbe, a predstavljanjem ovog modela želimo dati još jedan doprinos diskusiji o ‘ustavnim reformama‘”, navedeno je u saopćenju Centra.

Pomenuti model pod nazivom “Jednodomni skupštinski politički sistem u BiH” zasnovan je na preporukama Venecijanske komisije i iskustvima iz švicarskog političkog sistema, a predviđa ukidanje Predsjedništva BiH i prebacivanje ukupne izvršne vlasti i nadležnosti na Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH bi u tom slučaju bilo centralno izvršno tijelo, u kojem su ravnopravno zastupljeni konstitutivni narodi i “Ostali”.

Izvršna vlast bi postala funkcionalnija, smatra Centar, jednostavnija i stvoreni bi preduslovi za intenzivniji angažman u okviru evroatlantskih integracija.

Također, model podrazumijeva i ukidanje Doma naroda PSBiH i formiranje jednodomnog državnog parlamenta BiH, koji bi uključivao veto-mehanizam “kolektivnog vitalnog interesa”.

Ovaj veto mehanizam bi bio dostupan konstitutivnim narodima ali i “Ostalima”.

“Budući jednodomni parlament bi imao duplo više poslanika, uz ravnopravno učešće ‘Ostalih’. Zakonodavni postupak bi postao efikasniji i transparentniji, te bi se stvorili preduslovi da parlament ponovo postane centralna institucija bh. političkog sistema”, pojašnjeno je u saopćenju.

Ovakva provedba presude “Sejdić i Finci”, poručuju iz Centra, ukinula bi etničku diskriminaciju, te bi doprinijela kreiranju funkcionalnijeg, efikasnijeg i jeftinijeg političkog sistema.

U ponedjeljak o implementaciji presude ‘Sejdić-Finci’