Oslobođenje.ba, April 7, 2014 – Training on Criminal Acts Motivated by Hate on SOGI grounds

policijski trening 2Trening za policijske službenike iz Odjela krimpolicije (OKP) i dežurne službe u policijskim upravama, Uprave policije MUPKS-a „Krivičnim djelima počinjenim iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta“, počeo je danas u Sarajevu.

Cilj dvodnevnog treninga jest jačanje znanja i učešća u rješavanju LGBT pitanja, te senzibilizacija za probleme s kojima se suočavaju LGBT osobe u BiH i potrebi za potpunom provedbom standarda ljudskih prava LGBT osoba, putem znanja koje je relevantno za oblast unutrašnjih poslova i rad policijskih službenika.

Kako je u izjavi za agenciju Fena kazala Emina Bošnjak, koordinatorica projekta “Coming out! Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba”, današnja tema je upoznavanje o nekim specifičnostima krivičnih djela koja su počinjena na osnovu mržnje, predrasuda, vezano za seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

“Policija je jedna od prvih i jedina institucija općenito u Kantonu Sarajevo, koja je pokazala interes da i oni s nama rade na senzibilizaciji njihovih policijskih službenika za nasilje i incidente koji se dešavaju nad LGBT populacijom”, kazala je Bošnjak.

Dodala je da istraživanja koja je Sarajevski otvoreni centar radio pokazuju da LGBT osobe ne prijavljuju slučajeve koji se njima dešavaju, nasilje, diskriminaciju, jer nemaju povjerenja u policiju.

Dodatno, taj element straha, da će otkrivanje njihovog identiteta, odnosno priznanje policiji da su LGBT, proizvesti dodatnu diskriminaciju, tako da se oni rijetko odlučuju na taj korak.

“Ovim treningom želimo da policija nauči koje su specifičnosti kroz koje LGBT osobe prolaze, pogotovu u slučaju nasilja, a s druge strane da policija pošalje poruku LGBT zajednici da su oni spremni i znaju o tim specifičnostima” naglasila je Bošnjak.

Na treningu učestvuje 21 osoba iz OKP-a, inspektori i službenici MUPKS-a, te osobe iz LGBT-a.

Trening organiziraju Fondacija Heinrich Boll, Ured za BiH, s partnerskim organizacijama Sarajevskim otvorenim centrom i Fondacijom CURE, uz financijsku podršku Evropske unije.