Bljesak.info, November 6, 2013 – Revolutionary documentary drama Seven in Mostar

seven bljesakScensko čitanje dokumentarne drame SEDAM održalo se večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.

SEDAM je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sa sedam aktivistica za prava žena, iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerojatan izvor inspiracije: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija).

Svako od čitanja izvodi jedinstveni ansambl sastavljen od istaknutih osoba iz različitih oblasti djelovanja.

Na osnovu intervjua koji su provedeni 2007. godine dramu SEDAM napisalo je sedam nagrađivanih dramskih autorica: Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz.
Turneju scenskih čitanja dramskog teksta SEDAM, koju su Mostarci imali priliku vidjeti, inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica, Hedda Krausz Sjögren, u Švedskoj 2008. godine.

Drama SEDAM do sada je izvedena u 13 zemalja, a okupila je oko 20 tisuća ljudi, od Švedske do Afganistana. Ovaj dramski tekst na sceni je izvodilo preko 500 osoba, žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Europskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar, Merly Streep.

Amna Popovac, članica ansambla SEDAM iz Mostara, nakon izvedbe dokumentarne drame SEDAM u Sarajevu je rekla kako se nada da će izvođenje scenskog čitanja dokumentarne drame SEDAM u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, potaknuti mnoge da se suprotstave nasilju nad ženama i bilo kojoj vrsti diskriminacije u našem društvu.

Turneja scenskog čitanja dokumentarne drame SEDAM po BiH se nastavlja u Banja Luci gdje će na sceni Gradskog pozorišta Jazavac nastupati u četvrtak, 7. studenog.

Regionalna turneja SEVEN 2013 koju je podržao Švedski institute obuhvatiti će Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo i Srbiju Turneju u Bosni i Hercegovini implementiraju Sarajevski otvoreni centar, Veleposlanstvo Švedske u BiH i Civil Rights Defenders.